Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räntehöjning kan chocka länsborna

/
  • Räntehöjningen är troligtvis inte långt borta och för en skuldsatt villaägare kan det bli en rejäl chock.    Foto: Scanpix

Hela 86 procent av alla länsbor med bolån har inte förberett sig för kommande räntehöjningar. Oroväckande tycker Anders Asplund, privatmarknadschef på Länsförsäkringar Jämtland.

Annons

Räntorna ligger på en historiskt låg nivå för tillfället. För drygt ett år sedan var Riksbankens styrande reporänta 4,75 procent, i dag är den 0,25 procent. Banker och andra bolåneinstitut har följt reporäntan vilket har gjort det extremt billigt att låna pengar till köp av hus och lägenheter.

Men räntan kommer att gå upp. Många gissar att det kommer att ske under våren eller sommaren 2010. Vissa bedömare varnar till och med för att Riksbanken kan behöva chockhöja reporäntan framöver för att hindra att inflationen stiger när ekonomin tar fart igen.

Länsförsäkringar i Jämtland har undersökt hur väl förberedda bolåntagarna i länet är inför kommande räntehöjningar. Totalt har 7 800 personer tillfrågats om de har bolån och hur de planerat inför en högre ränta än dagens. Undersökningen visar att 9 av 10 inte har förberett sig på något sätt alls.

– Att så många inte agerar är oroväckande. Inom ett år kommer sannolikt räntorna att börja stiga. Om räntan ligger på 4 procent 2011 kommer utgiften för ett miljonlån vara 2 000 kronor högre per månad än i dag, säger Anders Asplund, privatmarknadschef på Länsförsäkringar Jämtland.

Anders Asplund säger att de som belånat en stor del av sin bostad både bör spara och amortera extra nu när räntorna ligger lågt.

– Det gör att man blir mindre ekonomiskt sårbar när räntorna stiger. Har man bolån med rörliga räntor bör man absolut se över sin ekonomi och planera för de ökade kostnader som kommer när räntorna stiger, säger han.

Mer läsning

Annons