Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkorna på mackan är skalade i Bulgarien

/
  • Inte en räka av de handskalade som säljs i butiker och på konditoriet är skalade i Sverige. De flesta är skalade i södra Europa eller Afrika.
  • Bibbi Widengren på Wedemarks berättar att deras räkor är skalade i Bulgarien.

Många av länets konditorier har skyltar som säger att räkorna på deras smörgåsar är handskalade. Vad man inte berättar är att de flesta räkorna skalas i södra Europa eller Afrika.

Annons

– Helt klart är det här falsk marknadsföring. När man ser skylten tror man att det sitter någon i köket och skalar räkorna, inte att de har färdats över halva jordklotet.

Det säger Cissi Hinderson som är aktiv i nätverket "Handla miljövänligt"

Hon tycker att konsumenten förvillas att tro att räkorna, som många gånger kommer från Norska och Svenska trålare, har kommit direkt från uppköparna nere vid västkusten.

Cissi Hinderson tycker också det är vansinnigt ur miljösynpunkt att frakta räkor med båt så långa sträckor för att de ska skalas.

– Här måste vi konsumenter tänka till. Själv väljer jag bort räkorna när jag är ute på restaurang eller konditori och det hoppas jag att fler gör, säger hon.

Bibbi Widengren på Wedemarks konditori i Östersund tycker att frågan om var deras räkor är skalade var intressant, men att hon inte hade en aning om var.

– Jag ska ta reda på fakta så återkommer jag, säger hon.

Efter en stund ringer Bibbi Widengren och förklarar att deras räkor fiskas i Kanada och skalas i Bulgarien.

– Det är för ekonomins skull. Skulle någon här i Sverige skala räkorna så blir de så dyra att ingen skulle ha råd att äta dem.

Bibbi Widengren tycker att det är en tråkig utveckling att maten ska fraktas fram och tillbaka över jordklotet.

– Men det verkar bli så mer och mer, säger hon.

Frågar dina kunder efter handskalade räkor?

– Faktiskt är det många som gör det. De är större och smakar bättre än maskinskalade.

Törners konditori, är ett av de ställen i Östersund som har en skylt med texten "handskalade räkor", Men chefen Roger Lindahl tycker inte att det är falsk marknadsföring.

– Nu vet jag inte säkert vart våra räkor blir skalade, men jag ska ta reda på det. Samtidigt tycker jag inte att det är mer konstigt att räkorna är skalade utomlands än att vi köper bananer från utlandet, säger Lindahl.

Cissi Hinderson har också andra matprodukter hon vill varna för.

– Det är tigerräkorna, eller jumboräkorna som de också kallas. För att odla dem skövlas skog i Östasien och det använts mängder av kemikalier som arbetarna som jobbar vid odlingarna blir sjuka av. Nu har vissa affärer i Östersund slutat att ta hem räkorna, men det är svårare att få restaurangerna att sluta servera dem.

En annan matprodukt som Cissi Hinderson vill att restauranger ska sluta med så fort som möjligt är hajfenssoppa.

– Jag hoppas att ingen restaurang längre har det på matsedeln. Det är en grym och plågsam metod när fiskarna skär av hajarnas fenor och slänger tillbaka hajarna levande i havet.

Mer läsning

Annons