Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räknar med många unga röster

/
  • Ingvar Åhrén, verksamhetschef på Gaaltije, säger att det är allt fler ungdomar som röstar i sametingsvalet.

Allt fler ungdomar lockas till sametingsvalet. På söndag räknar Gaaltije i Östersund att det kommer ett 80-tal och röstar i vallokalen.

Annons

Den 17 maj är det återigen dags för sametingval i Sverige. För att få rösta måste man vara upptagen i sametingets röstlängd.

Till valet 2009 har antalet personer i röstlängden ökat till 7809 personer.

Valdeltagandet har varierat mellan 63 och 72 procent i de fyra val som tidigare har hållits. Det är något fler män än kvinnor som röstat.

Till LT säger Ingvar Åhrén, som är verksamhetschef på Gaaltije, att sametingets valnämnd bedrivit en kampanj för att locka fler unga att rösta i valet. Något som börjar ge resultat.

Ingvar Åhrén tror också att valdeltagandet generellt kommer att öka med åren.

– Allt eftersom kommer regeringen tvingas ge sametinget större makt.

Vidare säger Ingvar Åhrén att precis som i förra valet (2005) är det rättighetsfrågorna gällande betes-, jakt- och fiskerätt som står i fokus. Även att stärka det samiska språket. De flesta som röstar i sametingsvalet väljer att poströsta, det är därför det sedan brukar ta några veckor att sammanställa valet.

Länsstyrelsen i Norrbottens län är det som räknar rösterna. I dag är jakt- och fiskesamerna det största partiet i sametinget med sina nio mandat.

Mer läsning

Annons