Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädsla för toaletten kan leda till hälsorisker

/
  • Ulla Gustafsson på Storsjöskolans expedition räknar till att här finns tretton toaletter som städas dagligen.  Foto: Ulrika Andersson
  • För Filip Ljunggren, Simon Alander, Jens West och Kristoffer Persson är toalettbesöken inget som undviks. ”Tjejer är mer rädda för bakterier”, konstaterar de.
  • Wanwisa Singthongthat och Johanna Rinzen kommer med förslagen att toaletterna borde städas oftare och att lärarna borde prata med sina elever så alla kan hjälpas åt för att hålla toaletterna fräscha.

Är toalettbesök under skoltid något som barn helst undviker? Att hålla sig för länge kan innebära en hälsorisk.

Annons

Vid en avhandling som nyligen presenterades av Sahlgrenska akademien i Göteborg framgick att ungefär en av fem elever aldrig går på skolans toaletter. Det är, enligt dessa elever, bättre att vänta tills skoldagen är över och behoven kan uträttas på toaletten hemma.

Barbro Lundblad, författare till avhandlingen, ser allvarligt på eventuella konsekvenser.

– De etablerar toavanor som kan leda till framtida hälsoproblem som inkontinens och förstoppning, säger hon till TT.

Hur ser det ut bland länets skolungdomar? Länstidningen besökte Storsjöskolan i Östersund och fick möjlighet att prata toalettbesök några av eleverna. Åsikterna gick isär något och det finns anledning att misstänka att killarna har lite lättare för toalettbesöken. En av tjejerna förklarar den teorin med att tjejer är mer kräsna.

Bland killarna som Länstidningen pratade med uppgav de flesta att de inte hade några problem med toalettbesöken men att det kan vara lite jobbigt om det är en massa folk alldeles utanför.

– Man vill ju inte gå då och sen hör de som är utanför att det plumsar, säger en av de tillfrågade.

Ett par av killarna går dock bara på toaletten när de måste kissa och undviker något annat.

Tjejerna var desto mer kritiska. Några går aldrig på skolans toaletter. De övriga försöker hålla sig så länge det är möjligt men medger att det i nödfall fungerar att använda toaletterna vid idrottshallen.

– Där är det uppdelat så det finns tjej- och killtoaletter, säger de.

Mer läsning

Annons