Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänstförbundet släpper inte in två kommuner

/

Ytterligare tre kommuner i länet vill gå med i Norra Jämtlands räddningstjänstförbund. Men två av dem, Ragunda och Bräcke, uppfyller inte kvalitetskraven för att få fullt medlemskap enligt en nyligen genomförd utredning.

Annons

Det har gått fem år sedan Östersund, Strömsund och Krokom bildade ett gemensamt räddningstjänstförbund.

Och nu kan antalet medlemskommuner att fördubblas.

Den 22 april i år knackade Ragunda kommun på och ville gå med. En vecka senare gjorde Bräcke kommun samma sak. Och den 18 augusti beslutade Bergs kommun att skicka en ansökan om fullt medlemskap i förbundet redan från januari 2010.

Till att börja med konstaterar en utredning, utarbetad av biträdande kommundirektör i Östersund, Bert-Olof Åkerström, och tf förbundsdirektör Morgan Olsson, att det finns ett behov för mindre kommuner att ingå i ett gemensamt förbund.

”För att möta kraven på en fungerande räddningstjänst är det en betydande fördel om kommunerna samordnar sina resurser i ett kommunalförbund. Jämtlands län består av flera mindre kommuner som är i behov av en effektivare organisation. I ett riksperspektiv har det visat sig svårt att som enskild liten kommun hålla kompetensnivån på räddningstjänstens olika ansvarsområden”.

Bergs kommun uppfyller redan de särskilda krav som krävs för att bli medlem i förbundet.

Men det finns ett antal problem som måste lösas innan Bräcke och Ragunda kan gå med.

Ur utredningen:

Berg har en bra standard på utrustning och organisation som bedöms vara i NJR:s nivå.

Ragunda och Bräcke bör tillföra ytterligare medel för en tjänst utöver nuvarande bemanning i Östra Jämtlands Räddningstjänstförbund (450 000 kronor). Anledningen till detta är att övningsnivån inom NJR ligger högre än Östra Jämtland.

Ragunda bör utöver en halv tjänst dessutom tillföra resurser för att möjliggöra nyinvesteringar i tre fordon. En nyinvestering i tre bilar uppskattas motsvara 7,5 miljoner kronor.

Ragunda vill betala mindre för att gå med i förbundet. Utredningen rekommenderar kommunen att, om kommunen vill ha en lägre så kallad verksamhetsnivå, vänta ett år med att ingå i ett utökat förbund.

Mer läsning

Annons