Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningsaktionerna misslyckades

/
  • I slutet av 2004 säljer gundarna av företaget, Alf Claesson och Christer Bodén, 75 procent av bolaget.

Räddningspaketen har avlöst varandra de senaste åren. ACB Laminat har under en längre tid varit nära ruinens brant och flera inblandade har fått ta hårda ekonomiska smällar.

Annons

År 2004 har ACB Laminat hamnat i ett besvärligt läge. Avtalet med den enda kunden, Ikea, löper ut och det är bråttom att hitta en lösning. I det läget pressas ACB Laminat att teckna ett nytt miljardavtal som är mycket fördelaktigt för möbeljätten. Mindre fördelaktigt, ska det visa sig, för ACB Laminat.

I slutet av 2004 får ACB Laminat även en ny ägarkonstellation. Grundarna av företaget, Alf Claesson & Christer Bodén, säljer 75 procent av bolaget till tre nya delägare; Sten Svensson, Jan Eklund och Kenth Johansson, som går in och tar över företaget.

I samband med det nya Ikea-avtalet så inleder ACB Laminat en av Jämtlands största industrisatsningar någonsin. Omsättningen väntas öka dramatiskt och investeringar på flera hundra miljoner kronor görs under åren 2004 till 2007. Men det går inte riktigt som de nya ägarna har tänkt. De stora inkomsterna uteblir och sommaren 2006 brinner det i fabriken. Halva produktionen slås ut och branden får bland annat till följd att avtalet med Ikea inte kan löpa som det var tänkt. Nu börjar de riktigt allvarliga problemen. Effekterna av branden tillsammans med uteblivna inkomster tär hårt på ACB Laminats ekonomi. Sommaren 2008 är situationen akut.

Ytterligare en gång räddas företaget. Handelsbanken skriver av en jätteskuld på i storleksordningen 400 miljoner kronor. Jan Eklund tar över som ensam ägare och går in med 50 miljoner kronor extra. Ett nytt avtal skrivs med Ikea. Hur stor förlust som görs av de andra delägarna har inte offentliggjorts. Sannolikt har de gått in med mycket pengar som de inte kommer att kunna få tillbaka. Det dröjer heller inte länge förrän det åter börjar knaka i företagets fogar. Under hösten 2008 varslas ett antal anställda, fabriken i Svenstavik stängs och orderingången från Ikea haltar. I januari 2009 är situationen återigen akut. Föra att undvika en konkurs begär företagsledningen att ACB Laminat ska rekonstrueras.

Rekonstruktionen pågick fram till i går då konkursen var ett faktum. Såväl ägaren Jan Eklund som banker och leverantörer riskerar nu att förlora en stor del av sina investeringar i bolaget.

Mer läsning

Annons