Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råd för brandskydd ska ge säkrare hotell

/
  • En av flera branddörrar som dagligen ska kontrolleras så att den stänger. Med 198 rum och många korridorer har Titti Myrén på hotell Clarion i Östersund en hel del praktiska saker att ta hänsyn till som påverkar brandsäkerheten på hotellet.  Foto: Henrik Flygare

Brandskyddet inom hotellbranschen har sedan några månader fått nya allmänna råd, utfärdade av Räddningsverket.

Annons

Bakgrunden är att en kartläggning av 117 hotell och pensionat i tolv kommuner visade nedslående resultat.

Räddningsverket som gjorde kartläggningen fann bland annat att nästan vartannat av de undersökta rummen saknade rökdetektor och i 40 procent av fallen fanns brister i utrymningsvägarna.

Norra Jämtlands Räddningstjänstförbund har ansvaret för räddningstjänsten i tre av länets kommuner, däribland Östersund.

– Överlag är brandskyddet väldigt bra på hotellen i Östersund, säger Niklas von Essen, brandingenjör som jobbar mycket med tillsyn på Norra Jämtlands Räddningstjänstförbund.

De brister som förekommer har oftast inte tekniska samband, utan handlar i enstaka fall om blockerade nödutgångar och att någon hängt av stängare för branddörrar i hotell.

– På vissa stora hotell gör vi nästan årlig tillsyn. När det gäller pensionat så kan det vara frågan om tillsyn vart tredje år, konstaterar Niklas von Essen.

Tillsynsbesöken bestäms också utifrån vissa teman som varierar år från år, beroende på vilka verksamheter räddningstjänsten väljer att titta närmare på.

Enligt Räddningsverkets rekommendationer innebär ett bra brandskydd bland annat säkra utrymningsvägar, larmsystem som ger tidig upptäckt av brand, att det finns släckutrustning och utbildad personal.

Enligt Bibbi Högbom som är hotellchef på Clarion i Östersund är brandsäkerheten kopplad till rutiner som personalen utför såväl dagligen som vecko- och månadsvis.

– Med alla uppdateringar som sker på det här området gäller det att ha ett systematiskt arbete så brandskyddet efterlevs, säger Bibbi Högbom.

På Hotell Clarion har Markus Bergman ansvar för att de tekniska larmsystemen fungerar. Titti Myrén håller koll på det som påverkar brandsäkerheten i vardagen, som att nödutgångar inte blockeras och att utrymningsvägar hålls öppna.

Personalen måste också vara med på noterna om säkerheten ska efterlevas.

– Vissa kontroller görs dagligen av städpersonal: att branddörrar med stängare fungerar i korridorerna och att dörrarna till hotellrummen slår igen av sig själva, säger Titti Myrén.

Rökdetektorer och brandlarm i hotellrummen är kopplade till en larmcentral i anslutning till receptionen. Varje indikation på rökutveckling i larmcentralen ska kontrolleras och kvitteras.

– Utbildning i brandsäkerhet pågår egentligen hela tiden på olika nivåer inom hotellet, säger Titti Myrén.

Den stora förändringen kom 2004. Då fick hotellen större helhetsansvar för brandsäkerhetsarbetet.

– Att överföra all kunskap och hur man ska tänka i såna här frågor var en utmaning. Det fyller en hel pärm.

Är det möjligt att tillämpa alla råd och regler?

– Vi har inget val. Vi måste känna att de som bor på hotellet kan känna sig säkra, säger Titti Myrén.

Mer läsning

Annons