Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Quicklund positiv till utbyggnad av kärnkraft

/
  • Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet och utbildningsminister i regeringen välkomnar beskedet om kärnkraftsbyggnad.Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
  • Saila Quicklund (M) ser inget negativt med att se över möjligheterna för satsningar på kärnkraften.Foto: Henrik Flygare

Det statliga energibolaget Vattenfall vill bygga ut kärnkraften i Sverige. Saila Quicklund, moderatordförande i Jämtland, ser med positiva ögon på utvecklingen.

Annons

Under en presskonferens på fredagens förmiddag öppnade ett antal företag, med statliga Vattenfall och Industrikraft i spetsen för en utbyggnad av kärnkraften i landet. Industrikraft bildades några månader innan februari i år då regeringspartierna enades om att riva upp beslutet som förbjudit byggandet av nya kärnkraftverk.

– Målet är att bygga ett nytt kärnkraftverk åt basindustrin, sa Mats Gustafsson, vd för Industrikraft i Sverige AB till tidningen Ny teknik i februari i år.

Saila Quicklund är förbundsordförande för moderaterna i Jämtland men sitter också i partistyrelsen. Hon ser positivt på utvecklingen mot ny kärnkraft i Sverige.

– Från min horisont kan jag inte se något negativt med att man ser över möjligheterna nu. Vi är beroende av kärnkraft och måste ha kärnkraft helt enkelt.

Utbildningsminister Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet, välkomnar fredagens besked. Han säger att det är ett stort genombrott att det nu finns aktörer som vill bygga nya kärnkraftsanläggningar.

– Det är mycket bra för Sverige, det är bra för jobben och det är bra för klimatet, säger Björklund till TT.

Oppositionspartierna som uttalat sig hittills är mycket kritiska till beskedet från Vattenfall. Bland annat undrar Vänsterpartiets talesperson i miljöfrågor, Wiwi-Anne Johansson, var uranet ska brytas och vem som ska ta hand om avfallet.

Miljöpartiets Peter Eriksson:

– Jag tycker att det här fullbordar Centerns svek i kärnkraftsfrågan. Vattenfalls planer går ju inte att genomföra utan att ägaren godkänt en sådan satsning, säger han till TT.

Mer läsning

Annons