Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Puttes semestertripp slutade på Rödön

/
  • ”Jag trodde aldrig att jag skulle få se min undulat igen”, säger Tilda Öberg från Östersund. Tänk om han kunde berätta om sin resa till Rödön. Foto: Jan Andersson

I fyra dagar var undulaten Putte ute och flög. På den tiden avverkade den gulgröna fågeln två mil mellan Östersund och Rödön. Inte illa för en undulat som bara flugit hemma i lägenheten tidigare.

Annons

I tisdags kom Rickard Holmberg, från Rödön, körande Vikevägen på Rödön med sin bil mot föräldrahemmet . Plötsligt kommer en gulgrön fågel och flyger förbi bilen och landar på ett strömförande kostängsel en bit längre fram.

– Jag såg direkt att det inte var någon fågel som hörde hemma i naturen på Rödön, berättar Rickard. Så jag stannade bilen och gick sakta fram mot fågeln som satt kvar och då såg jag att det var en undulat som hade landat på tråden.

Rickard gick ännu närmare och sträckte fram sitt pekfinger mot fågeln, som då genast hoppade upp på det.

– Jag tog undulaten till bilen och satte den på instrumentbrädan medan jag åkte till de närliggande gårdarna för att höra om någon saknade en fågel.

Men ingen kändes vid att de förlorat någon undulat så Rickard tog hem fågeln till föräldrahemmet och rotade fram en bur ur ett förråd.

– Vi hade duvor i den för länge sedan och nu kom den till pass igen.

Nu gällde det för Rickard att ta reda på vad bortflugna undulater tycker om för kost och han provade allt från bröd till äpplen.

– Men när jag bjöd på sesamfrö, då började pippin äta och den var verkligen hungrig.

Men säg den glädje som varar beständigt. Rickard hade inte kollat storleken på buren och undulaten pressade sig ut och flög åter mot friheten i trädgården.

– Men jag fick rätt snabbt tag i fågeln igen och nu fick den vara instängd i rummet tills vidare.

Rickard satte sig vid telefonen och ringde till alla grannar med barn för att höra om den bortflugna undulaten, men ingen kändes vid den.

– Det var då jag kom på den lysande idén att ringa polisen och där blev det napp. En undulat hade flugit bort fyra dagar tidigare i Östersund.

Hemma på Odensalagatan i Östersund satt familjen Öberg och var olycklig på lördagskvällen. Deras högt älskade undulat hade suttit på någons axel, som den ofta gjorde. Nu råkade fågeln följa med ut på gården när det skulle grillas och då blev frestelsen för stor. Putte som undulaten heter passade på att flyga från axeln och gjorde några varv runt gården innan den landade i en björk.

– Vi lockade med allt. Vi spelade in fågelljud från nätet som vi spelade upp för honom och vi satte ut mat och vatten, men Putte kom inte tillbaka, säger Tilda, som är dottern i familjen.

– På söndagen hörde vi Putte och vi såg en skymt av honom när han flög över huset, men sedan var han borta.

På måndagen hade familjen gett upp hoppet att åter få se Putte levande.

Men så i tisdags ringde polisen och berättade att en man hittat en undulat på Rödön, två mil fågelvägen härifrån. Kunde det verkligen vara Putte som flugit så långt.

– Tänk att han flugit över vatten och skogar, han som bara har flugit i lägenheten tidigare, säger Annika Öberg. Dessutom har han klarat sig från skator och andra djur, det är helt fantastiskt.,

Nu är familjen Öberg enormt tacksamma att det var just Rickard Holmberg som hittade undulaten och att han tog så väl hand om den. – Vi är skyldig honom en stor kram,

säger de.

Mer läsning

Annons