Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pumpa pimpar halloween

/
  • Ingela Andersson, från Ås gör dottern till viljes och köper en pumpa. ”Klart att jag ska göra en figur!”, säger hon. ”Men det känns som att halloween inte är så stort längre”.Foto: Henrik Flygare
  • Maria Räppe Sardelius, från Frösön, med dottern Olivia, 5 år, provar masker. Olivias lillebror fyller år på halloween, så det blir mest fest för honom. ”Det känns som att halloweenfirandet minskar, men lite fladdermöss och döskallar blir det nog i trädgården”, säger Maria.
  • Systrarna Isabelle och Marielle Hässel firar både halloween och alla helgons dag. ”Våran hamster dog i fredags så vi ska tända ett ljus för den på alla helgons dag”, säger Isabelle. Marielle firade halloween på sin skola innan lovet. Mamma Mari Hässel tycker att halloweenfirandet bland vuxna verkar ökar. ”Jag tror att det är bra på alla sätt, men jag gillar ju alla högtider”.
  • Familjen Fjällman från Krokom provar masker inför helgens fest. ”Jag ska leka bus eller godis för första gången och om de säger bus får vi inte spruta ketchup på deras fönster för då säger pappa att vi får utegångsförbud i två månader”, berättar Erica Fjällman 7 år. ”Istället ska vi killa dem!”, säger hon. Med sig har hon mamma Lisen och lillebror Lars, 5 år.

På Coop-butikerna i Östersund lyser pumporna med sin frånvaro. Samtidigt påstår Svensk handel att var femte svensk firar halloween med en pumpa.

Annons

En rapport från Svensk handel visar att var femte svensk köper en pumpa till halloween.

Jerker Hansson, som är frukt- och grönsakschef på Ica Maxi på Stadsdel norr, har beställt 3,5 ton pumpor till den här veckan. Hittills har 600 kg sålts, men det är i slutet av veckan som är de stora shoppingdagarna inför helgens firande.

– Eftersom det är första året vi har öppet har jag skjutit ganska mycket från höften när jag har beställt, det är en extremt svår vara då den säljs under så kort tid, säger Jerker Hansson.

Enligt den nya rapporten firar var fjärde svensk halloween.

Siffrorna visar också att svenskarna uppfattar att traditionen har fått starkare fäste. Däremot ökar inte handeln generellt under högtiden.

– Det är ingen märkbar omsättningsökning, men det som säljer lite bättre under Halloween är smågodis, pumpa och utklädnader eftersom Halloween främst är en högtid för barn, säger Margareta Ternell, pressansvarig för Svensk handel.

På Barnens hus i Odenskog säljs mycket maskeraddräkter för barn till halloween.

Det finns även vuxenkostymer, men dem är det inte lika stor efterfrågan på.

– Halloween var väldigt stort för tio år sen när högtiden kom till Sverige, men nu verkar det som att det ha lagt sig lite, säger Janne Sundell, butiksansvarig på Barnens hus.

Mer läsning

Annons