Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna gav resultat – nu sänks hastigheten

/
  • ”Det är en bra början”, säger Johnny Lindman som bor på Genvägen, en av initiativtagarna till protesterna som fått positiv respons. Men det finns mer att göra. ”Smalna av vägen för att få bort den tunga trafiken och kanske sätta upp ett bullerplank. Det är så mycket trafik här nu så det ligger nog på gränsvärdet för tillåtet buller tror jag”, säger Johnny Lindman. Foto: Håkan Luthman

I höstas lämnade boende längs Genvägen in en protestlista till Östersunds kommun. De vill få bort tung trafik, minska bullret och sänka hastigheterna. Och de har fått positiv respons.

Annons

– I ett brev skriver kommunen att de ska vidta åtgärder för att sänka hastigheterna och minska trafiken, säger Johnny Lindman.

Han bor på Genvägen och är en av dem som tog initiativet till protestlistan i höstas, som LT också skrev om då.

Miljö- och samhällsnämnden har nyligen beslutat att hastigheten ska sänkas från 50 till 40 på Genvägen, mellan rondellerna det vill säga mellan Biblioteksgatan och Litsvägen.

– Vi ska verkställa det så fort som möjligt men just nu går det inte för is och snö, säger Göte Murén (S), ordförande i miljö- och samhällsnämnden.

Det är framför allt efter att Stadsdel norr och Pampasvägen kom till som trafikmängden ökat ordentligt berättar Johnny Lindman.

– Det är svårt att ta sig ut på vägen från husen och tvärgatorna. Men det största problemet är att det är så mycket tung trafik, lastbilar, som kör här, säger han.

– Vi trodde inte det skulle gå att påverka kommunen, men det gjorde det faktiskt, säger Johnny Lindman.

Enlig Göte Murén håller tjänstemännen också på att titta på möjligheten att sänka hastigheten på anslutningsvägarna till 30 kilometer i timmen. – Men det är inget beslut fattat ännu. Vi börjar med sänkningen till 40 på Genvägen, säger han.

Mer läsning

Annons