Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester stoppade inte nya tomter i Torvalla by

Trots protester från flera bönder och andra boende i området godkände de styrande i Östersunds kommun i går planerna på att göra bostadstomter av ett skogsområde intill Storsjön.

Annons

Det planerade bostadsområdet Sjömon ligger i en skogsdunge intill Järnvägen i Torvalla by. Men kommunens planer på att hugga ner en del av skogen och sälja tomtmark har retat flera av de boende i närområdet.

En åsikt som lyfts fram är att ett nytt bostadsområde mitt i jordbruksbygden skulle göra det svårare för bönderna att driva lantbruk i området.

En markägare menar att den lilla skogsbarriär som kommer att finnas kvar mellan de som köper tomterna och det omgivande jordbruket inte räcker för att skilja de olika intressena. Med andra ord att det finns en risk för konflikter mellan bönder och de boende i området.

Kommunen däremot ser inte eventuella konflikter mellan lantbrukare och framtida boende i Sjömon som något problem. I detaljplanen skriver kommunen att man valt att anlägga tomterna i ett skogsområde just för att inte störa det omgivande jordbruket.

I detaljplanen skriver kommunen att de boende i Sjömon måste tåla olägenheter i form av buller, damm och lukt just med anledning av områdets närhet till de omgivande jordbruken.

Bostadsområdet Sjömon kommer att innehålla 16 nya tomter för permanentboende och priserna kommer att ligga mellan 400 000 och 600 000 kronor.

Mer läsning

Annons