Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Promillepatrullen” ska stävja stöket på Yran

/
  • Irene Rönning och Tomas Rönning från Nattvandrarna, Stephen Jerand från polisen och Tomas Andersson gör gemensam sak med Storsjöyran. Tre Promillepatruller utrustade med alkotestare kommer att gå runt på Yranområdet. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Nu kan du få blåsa i en alkotestare inne på Yranområdet. Den nybildade Promille-patrullen är en av insatserna som görs under årets Storsjöyra för att minska fyllan och öka säkerheten.

Annons

Ensam är inte stark. Storsjöyrangruppen, landstinget, polisen och nattvandrarna gör tillsammans en satsning för att minska fyllan under Yranveckan.

Några av nattvandrarna kommer att utrustas med alkotestare och erbjuda besökare på Yranområdet möjlighet att kostnadsfritt få blåsa för att se hur fulla de är.

I samband med blåsandet kommer ett kort med en ”sprittabell” att delas ut. Där går det att se hur mycket starksprit som en stor stark och ett glas vin motsvarar.

Det är en av de förebyggande åtgärder som görs för att göra Storsjöyran till en ännu trevligare festival.

– Storsjöyran är en fantastisk folkfest. Om den är lugn och fin så blir den ännu mer fantastisk, säger Stephen Jerand, länspolismästare.

Han berättar att under tre dagar grep polisen 160–170 personer under Storsjöyran förra året. Men det har blivit mindre stök på Storsjöyran de senaste åren och Stephen Jerand hyllar Storsjöyrans eget arbete för att göra Storsjöyran trygg.

– Tidigare kunde det bli en del bråk vid urinoaren. Men efter att det sattes upp belysning där så har det varit lugnt, säger han.

Inför Storsjöyran har flera av buskarna i Badhusparken klippts ur. Dessutom kommer några av buskarna att hägnas in och få belysning på sig.

– Jag påstår att man kan känna sig trygg om man går på Storsjöyran, säger Stephen Jerand.

Polisen kommer att bemanna med 15–20 poliser inne på området. Uppemot 100 ordningsvakter kommer också vara på plats och nattvandrarna kommer med upp till 70 personer per kväll.

Mer läsning

Annons