Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektledare till LT: Framtiden tillhör de kvinnliga företagarna

/
  • Projektledare Gun Myhr säger samhällets strukturer i många fall är anpassade för manligt företagande men att det håller på att ändras i och med ett ökat inflytande av kvinnor i samhället. Foto: Ulrika Andersson

Drygt vart femte företag i Jämtlands län drivs av kvinnor. Men det skulle kunna vara betydligt fler.

Annons

– Jag tror att framtiden tillhör de kvinnliga företagarna, säger Eva Liljeros som driver projektet Yodaskolan.

I går fyllde internationella kvinnodagen 100 år. Med anledning av det ville Länsstyrelsen i Jämtlans län uppmärksamma kvinnors företagande i länet. Länsstyrelsen valde att lyfta fram två projekt som myndigheten är med och finansierar. Projektet Yodaskolan har som uppgift att stötta och inspirera kvinnliga företagare och projektet Arena för entreprenörskap som bland annat riktar sig till kvinnor som är på väg att starta företag. De båda projekten har drivits ett par år och resultatet är enligt de inblandade mycket positivt.

– Av de totalt 278 stycken som gått från en anställning till att starta ett företag så har 120 varit kvinnor, berättar Gun Myhr som är projektledare på Arena för entreprenörskap.

Även projektet Yodaskolan har drivits med stor framgång enligt projektledarna Helena Andrén Niemi och Eva Liljeros. Projektet går ut på att kvinnliga företagare under tio månader får gå en utbildning där de på olika sätt coachas i sitt företagande.

– Fyra stycken av våra företagare har tagit steget och anställt minst en person till. Många av företagarna har varit deltidsföretagare och flera av dem har sagt upp sig från sin anställning för att jobba heltid med sitt företag eller åtminstone utökat sin andel företagande, säger Eva Liljeros.

Av samtliga som startar nya företag i länet är andelen kvinnor drygt 30 procent. Men andelen skulle kunna vara högre om strukturerna i samhället såg annorlunda ut. Ett exempel är att det många gånger kan vara svårare för en kvinna att finansiera sin verksamhet än för en man.

– Bankvärlden är ett exempel där män och kvinnor behandlas olika, säger Gun Myhr.

Men eftersom tjänstesektorn växer och kvinnor ofta driver tjänsteföretag så tror projektledarna att det kvinnliga företagandet kommer att öka framöver.

Mer läsning

Annons