Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektarbete med snurr på hjulen ...

/
  • Jenny Kandel bytte ladugården i Ås mot lackeringsverkstaden vid Jämtlands gymnasium. Hennes rosa Volkswagen  från 1966 var ett av utställningens blickfång.
  • ”Den är ren nu”, säger Emil Mohlin från Nordannälden om sitt ombyggda skogsmonster.  Ett chassi från en Isuzu utgör den fyrhjulsdrivna grunden till fordonet.
  • Eleverna på transportutbildningen har nu en lastbil att ploga snö med nästa vinter efter att Mikael Gustafsson och Andreas Mårtensson slutfört sitt projektarbete.
  • Inte alla skyltar på kondompropagandabilen är helt original. Bilen kommer i sommar att synas och höras under bland annat studentdagarna och Storsjöyran.
  • En ambulans som förvandlats till lätt lastbil och övernattningsbil blev resultatet för Marina Mattsson och Tania Mattsson.
  • Jenny Kandel bytte ladugården i Ås mot lackeringsverkstaden vid Jämtlands gymnasium. Hennes rosa Volkswagen  från 1966 var ett av utställningens blickfång.
  • Johan Ekberg, Fredrik Brenje och Jonathan Eriksson blev lite oväntat kondomambassadörer för landstinget under sitt projektarbete.

Fordonseleverna vid Jämtlands gymnasium visade under onsdagen upp sina projektarbeten i och utanför skolan vid Fyrvallaområdet. Allt från plogbil till läcker bubbla fanns att förundras över.

Annons

Ett sextiotal renoveringar och omdesignade verk visades upp av stolta elever. Många iögonfallande fordon fångade besökarnas uppmärksamhet och musik pumpades ut från mer än en högtalare.

För några av eleverna har designen varit i fokus medan andra valt att förvandla bilar och motorer från att i princip vara skrotfärdiga till att istället gå som på räls.

Om bara några veckor lämnar de studierna bakom sig och de flesta av dem har tänkt sig ett yrke inom den inriktning de valt under gymnasietiden.

– Det ska bli så skönt att äntligen ta studenten, säger Johan Nilsson som tillsammans med Kimme Edvardsen gått två år på individuella programmet innan de började på fordonsprogrammet. De siktar nu på att ta licens för att kunna arbeta med svetsning i framtiden.

Färgstarkaste lacket hittades på en bubbla av årsmodell -66. Jenny Kandel, som bytte naturbruksgymnasiet i Ås mot fordonsprogrammet och inriktningen karosseri och lackering, har renoverat och fixat med bilen.

– Det gjorde jag förra året så den har redan använts en sommar. I stort sett hela bilen var ljusrosa när jag började med den, sen har jag även bytt bland annat klädsel och fälgar, berättar hon.

Inne i verkstaden står Johan Ekberg, Fredrik Brenje och Jonathan Eriksson framför en omlackerad och renoverad Mazda 323 med välutrustad ljudanläggning. Eleverna på fordonsprogrammet fick förra året en förfrågan av landstinget om några av dem kunde tänka sig att ställa upp som kondomambassadörer. Ovan nämnda trio nappade på förslaget och landstinget bidrog med pengar till projektet.

– Vi ställde upp och tänkte att det blir projektarbetet, sedan fick vi gå kurs i kondomkunskap, säger Johan Ekberg.

Marina Mattsson har gjort om sin brors gamla ambulans tillsammans med Tanja Mattsson. De har gjort det mesta hemma hos Marina i Överammer och tanken är att den nu ska kunna användas för övernattningar, ungefär som en enklare form av husbil.

Mer läsning

Annons