Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt ska ge tryggare tätortsmiljöer

En fjärdedel av alla kvinnor har under det senaste året låtit bli att gå ut på kvällen av rädsla för att bli överfallen. Regeringen satsar nu 45 miljoner på att stärka tryggheten i tätortsmiljöer.

Annons
– När kvinnor blir så rädda att gå ut att de stannar hemma, har samhället misslyckats. Den här satsningen skärper jämställdhetsperspektivet vid utformningen av stadsmiljöer, säger Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister.
Boverket och länsstyrelserna får nu uppdraget att förbättra tryggheten i stads- och tätortsmiljöer. För detta avsätter regeringen 45 miljoner kronor till 2010.
– Man kan dela upp uppdraget i fyra delar. Först sammanställer vi kunskapen som behövs, sedan följer en metodutveckling där vi ska beskriva på ett bra sätt hur arbetet ska ske. Efter detta blir det regionala seminarier för olika målgrupper och så fördelas medlen mellan länsstyrelserna, säger Kerstin Andersson, som leder projektet på Boverket.
Hur arbetet ska bedrivas och hur pengarna ska fördelas ska länsstyrelserna och Boverket presentera för regeringen den 15 december 2008. Nästa vecka sker ett första planeringsmöte då projektet inleds.
– När det gäller plan- och byggfrågor så är det viktigt att det här tänket finns med redan på planeringsstadiet. Jag är övertygad om att det finns många tätorter i länet där vi kan göra mycket, säger Olle Lundgren, länsarkitekt på länsstyrelsen.
– Man brukar säga att män bygger och kvinnor bor. Det gäller att man tänker till när man bygger. Kanske bör byggplanerna anslås på förskolor och på skolor istället för bara på rådhuset, säger Lillemor Landsten, jämställdhetsexpert på länsstyrelsen.
Meningen är att länsstyrelserna i sin tur ska ge stöd till kommunerna för att integrera jämställdhetsperspektivet i allt arbete som görs.
– Jag tror att vi är ganska bra i Östersund men jag ser gärna att man lyfter kunskapsnivån och medvetandet ett snäpp och etablerar bra metoder när det gäller jämställdhetsperspektivet, säger Olle Lundgren.
I Östersunds kommun finns redan ett trygghetsprojekt som syftar till att göra stadsmiljön bättre och tryggare. Det har undersökts hur människor upplever sin närmiljö och en slutrapport om detta kommer i januari 2009.
Belysningen i Östersund ses över just nu. Vissa bilvägar kommer att släckas ner och i andra områden där det är gångtrafik så ska belysningen förstärkas.
I Torvalla så finns funderingar på att belysa busshållplatserna bättre.
– Det är ett tålmodigt och långsiktigt arbete. Känslan av trygghet är väldigt viktig, säger Göte Murén, ordförande i Miljö- och Samhällsnämnden.

Mer läsning

Annons