Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt på PC sätter fokus på afrikansk sjukvård

/
 • I januari åker Emila Nordlöf, Sandra Svahn, Therese Panhed, Cecilia Jonsson, Jossefin Nilsson och Anna-Klara Reinelöv till Liberia för att studera hur sjukvården ser ut där, jämfört med hemma i Sverige. ”Vi sökte stipendium för projektet och fick 300 000 kronor från Internationella Programkontoret. Det innebär att sjuksköterskestudenter från Liberia kan komma hit också”, säger tjejerna.       Foto: Henrik Flygare
 • ”Vi har fått söka specialtillstånd från UD för att resa in i Liberia”, säger Emilia Nordlöf.Foto: Henrik Flygare
 • ”Ungefär 4 000–5 000 kronor betalar vi själva för att ta oss i väg, sen har vi fått stipendium som täcker en stor del av resan. Men vi hade betalat allt själva om vi hade behövt”, säger Sandra Svahn.Foto: Henrik Flygare
 • De senaste veckorna har varit fulla av planering, särskilt eftersom resmåwlet nyligen ändrades. Läget i Guinea ansågs för osäkert och nu har tjejerna fått specialtillstånd från UD att resa till grannlandet Liberia i stället. Det innebär att Therese Panhed, Cecilia Jonsson och Jossefin Nilsson nu får ordna med nya visumansökningar.Foto: Henrik Flygare

Sex tjejer på omvårdnads-programmet vid Palmcrantzskolan har valt ett annorlunda projektarbete sista året i gymnasiet. I början på januari åker de till Liberia för att jämföra sjukvården med den här hemma.

Annons

Projektet med Afrikaresor inleddes av en dans- och teaterklass på skolan redan 2002, och tjejerna på omvårdnadsprogrammet såg det som en självklarhet att fortsätta det. Grunden i projektet är att stoppa könsstympning i byar i Guinea, något som har lyckats i fem byar.

När tjejerna började sin planering tidigt i höstas var målet för resan även denna gång Guinea. Med sig på resan har de bland annat läraren Beret Bertilsdotter, som följt projektet under tidigare år.

– Det har varit en hel del planering, söka stipendium, boka resor, söka visum och ordna med vaccinationer, berättar tjejerna.

Och än mer planering blev det när det för en dryg månad sedan stod klart att det politiska läget i Guinea inte bedöms som säkert i januari, på grund av ett val som sker då.

– Då beslutade vi att åka till grannlandet Liberia i stället, till en stad som ligger väldigt nära gränsen till Guinea, berättar Emilia Nordlöf.

I Liberia har de kontakt med en sjuksköterska samt en sjuksköterskeskola och målet med resan är att studera och jämföra deras situation med en svensk distriktssköterska.

– Vi kommer att fokusera på några områden, förmodligen barnsjukvård och jämföra vilken behandling de ger och jämföra dödligheten, säger Sandra Svahn.

Men de hoppas också kunna göra ett kort besök i den by i Guinea dit projektet på Palmcrantzskolan tidigare varit fokuserat.

Mer läsning

Annons