Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Programmen på Fyrvalla riskerar bli ren pojkskola

/
  • Eleverna på energiprogrammet går i dag på Wargentinsskolan och tycker det är synd att Fyrvalla kommer att bli en skola med nästan bara killar. Foto: Håkan Luthman

Flera elever och lärare är kritiska till gymnasieförbundets beslut att flytta el-, energi- och industriprogrammen till Fyrvalla. Det kommer att skapa en nästan helt renodlad pojkskola.

Annons

Till hösten kommer fyra gymnasieprogram att finnas i de före detta militära byggnaderna på Fyrvalla i Östersund. Redan i dag är fordonsutbildningen lokaliserad till området men till hösten ska även industri-, el- och energiprogrammen flyttas till Fyrvalla från Palmcrantzskolan och Wargentinsskolan.

Totalt kommer cirka 470 gymnasieelever att gå på Fyrvallaområdet till hösten. Om fördelningen på de fyra gymnasieprogrammen blir densamma som i dag kommer bara 34 av eleverna att vara tjejer. Dumt tycker både lärare och elever som LT talat med.

– Det här går mot bildandet av en pojk- och flickskola som fanns förr i tiden. Det är tragiskt att vi ska gå tillbaka till något som vi lämnade för över 30 år sedan, säger Gunilla Löthagen Sjöstrand som är lärare och facklig representant på Palmcrantzskolan.

Hon får medhåll från andra lärare på de berörda programmen och även från studenterna. Inför beslutet fick nämligen eleverna på energi- och elprogrammet yttra sig kring en eventuell flytt och det kom då fram att de såg den sneda könsfördelningen som en stor riskfaktor.

Flera av de elever som i dag går på energiprogrammet på Wargentinsskolan tycker det är trist att Fyrvalla kommer att bli en nästan renodlad pojkskola.

– Jag tycker nästan att det är en form av diskriminering, säger Nisse Fridh och får medhåll av klasskamraten Rasmus Boman:

– Det blir tråkigare att gå där när det nästan bara är pojkar, säger han.

Jörgen Persson, s, är vice ordförande i direktionen för Jämtlands gymnasieförbund och säger att frågan om den sneda könsfördelningen har diskuterats inför beslutet.

– Visst är det ett problem men det beror ju också på att de här yrkena är så uppdelade mellan könen.

Även om det är olyckligt med en sned könsfördelning så menar Jörgen Persson att fördelarna med flytten överväger nackdelarna. Han tror också att det här är ett problem på kan försvinna på sikt.

– Jag vill se det som att vi har en enda skola i centrala stan. Vi har i dag skolor på Litsvägen och på Campus och jag tror att eleverna kommer att röra sig mer mellan olika lokaler framöver.

Mer läsning

Annons