Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prognosen inför helgerna: Allt tyder på en vit jul

En riktig jul med snötyngda träd, knarrande snö under skorna och gnistrande stjärnhimmel är väl vad många drömmer om.

Annons

Även om det nu inte verkar bli en jul tagen direkt ur en disneyfilm så kommer kylan att bestå över julhelgen. Norra delarna av länet kan också komma att få lite snöfall lagom till tomtens ankomst framåt eftermiddagen.

Var jularna alltid kallare förr då? Nja. Enligt en mätserie från 1961 och fram till idag så har det varit minst sagt varierande väder på julafton.

Den minnesgode läsaren kanske minns den bistra julen 1978. Då var dygnsmedeltemperaturen på hiskeligt låga - 24,1 grader under julaftonsdygnet.

Kvicksilvret kröp som mest upp till - 16,2 grader. Mer slaskigt måste det varit julen 1990, den varmaste under mätserien.

Dygnsmedeltemperaturen låg då på 4,1 grader över nollan. Maxtemperaturen det dygnet hör väl mer hemma framåt våren med sina 5,5 grader.

Roger Gyllenhammar som innan pensionen arbetat som meteorolog på flygflottiljen F4 menar att årets vinter hittills är en mer typisk jämtlandsvinter.

– Den här vintern är mer som en sådan vinter vi minns, säger Roger Gyllenhammar. Med kyla, snö och tidig isläggning är den mer normal.

– Sedan senaste sekelskiftet har vi ju haft flera vintrar med kraftiga mildluftsinbrott och töperioder. Jag upplever det rent subjektivt som om vintrarna blivit varmare. Det är stora variationer men trenden verkar vara att vintrarna blir mildare.

Men i år kan skidåkare, pulkaförare och skoterfantaster vara lugna. Inga mildluftsinbrott är i sikte och kylan verkar bestå, åtminstone över julhelgen.

063-15 55 48

henrik.flygare@ltz.se

Mer läsning

Annons