Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professorn: Är du inte vaccinerad, gör det nu!

Vaccinera er, fem sprutor behövs för att få ett fullgott skydd livet ut. De som inte vaccinerar sig kan få sjukdomen eftersom den inte är utrotad i världen.

Annons

Det är professor Kristian Borgs budskap. Trots att polio och postpolio är en lågstatussjukdom har han valt att ägna sin forskning kring detta.

– Jag var i Östersund 2003 och var chockad när jag reste härifrån över att inte läkarna accepterade att postpolio fanns, säger han. Han vet inte om det är mycket bättre i dag.

En halv miljon människor i Europa har sjukdomen, globalt handlar det om tre–fem miljoner. Näst stroke är detta den vanligaste, största neurologiska sjukdomen.

– 60 procent av våra resurser på Danderyds sjukhus upptas i dag av unga med utländsk bakgrund som har haft sjukdomen, säger han.

Han pekar på att efter 1957 då Sverige började vaccinera mot polio har det inte varit några fler fall här. Men det är viktigt att alla fortsätter att vaccinera sig också.

– Vaccinationen måste fortsätta minst en generation till eftersom det fortfarande blir 500–1 000 nya fall per år i världen.

– Ändå är det en bortglömd sjukdom och det behöver informeras om att sjukdomen fortfarande finns kvar.

Han pratar om vad som händer rent medicinskt när man drabbas av postpolio. Den är svår att upptäcka eftersom alla har antikroppar i dag på grund av vaccinering, den går alltså inte att bara ta ett enkelt blodprov.

Sedan beror det lite på var man bor också, vilken behandling man får.

– Alla som bor i Uppsala får en neurologisk karta på hur muskelnedsättningarna ser ut, det är bra inte minst för sjukgymnasten som ska träna musklerna.

Mer läsning

Annons