Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problemfyllt startår med ensamkommande barn

/

"Processen har vare sig varit idyllisk eller idealisk". Så står det i utvärderingen av det första året med verksamheten kring de ensamkommande barnen.

Annons

Sedan försommaren 2007 har Östersund, som en av få kommuner i landet, tagit emot ensamkommande barn. Två gruppboenden med 39 platser finns i dag i Östersund, samt ett asylboende med sju platser.
När verksamheten hade rullat på ett år cirkulerade rykten om att organisationen hade vissa problem, vilket gjorde att en utredning genomfördes.
Eftersom verksamheten var helt nystartad räknade man med att vissa problem skulle uppstå på vägen, står det i rapporten. Men inledningsvis var det följande områden som inte riktig fungerade: En del tjänster kring verksamheten var underdimensionerade, ungdomarna anlände mitt i semestertider för personalen och rekryteringen av gode män gick trögt.
Vardagen i gruppboendet och alla de berörda instanser runt omkring verksamheten präglas första tiden av flera långa diskussioner, samtidigt som alla inblandade anstränger sig för att göra ett bra arbete, konstateras det i rapporten.
– I själva boendena har det fungerat väldigt bra. Ungdomarna har nog inte påverkats av det här, säger Ingemar Edström, enhetschef för verksamheten.
Det som har tagit på krafterna är att få alla de verksamheter inom kommunen och samhället som berör ett anlänt barn att få till ett smidigt samarbete.
– Det är så många enheter som är involverade, som bland annat socialtjänsten, överförmyndarnämnden och skolan. Det handlar mycket om okunskap mellan olika delar om vem som gör vad. Det gäller att vi inte dubbelarbetar.
– Men det är saker som börjar bli bättre. Det brukar ta 2–3 år innan en organisation sätter sig. Därför har jag sagt att det bör göras en utvärdering till om ett år, säger Ingemar Edström.
Ett sätt att skapa mer förståelse och kunskap om verksamheten kring ensamkommande flyktingbarn är att informera. Därför har verksamheten bjudit in så många tänkbara parter som på något sätt har med verksamheten, eller ungdomarna att göra till informationsträffar på boendena.
– Vi har som ambition att ha Sveriges bästa boenden för ensamkommande barn.
Utredningen presenterar också några förslag till förändring:
sommarundervisning av svenska bör övervägas, eftersom språket är nyckel till en bättre integrering.
förbättring av valet av praktikplatser för ungdomarna.
det sociala nätverket för ungdomarna bör förbättras.
boendena bör förstärkas med någon som behärskar flyktingpsykiatri.

Mer läsning

Annons