Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO protesterar för rättvisa skatter

/
  • Inger Ahlqvist skriver på listan om rättvis skatt för pensionärer, som Marianne Jonsson gick runt med i Lillänge.

Pensionärer protesterar över hela landet mot att de ska betala mer i skatt än den som har löneinkomst.

Annons

Utanför butikerna i Lillänge köpcentrum samlades namnunderskrifter in i går, inför det som ska bli protestlistor till regeringen.

– Det är inga problem att få namn på listorna. Både unga och äldre skriver på, säger Jöns-Bertil Eriksson, ordförande för PRO-distriktet i Östersund.

Budskapet är ”rättvis skatt” och man lyfter fram exemplet som visar att 14 000 kronor i pension ger drygt 700 kronor mindre i plånboken, på grund av att pensionärer betalar mer i skatt.

– Fempartiöverenskommelsen att lön och pension ska räknas lika ur skattehänseende är det som måste gälla, säger Eriksson.

Inför nästa år sänker regeringen skatten för pensionärer, men PRO menar att det stora gapet består eftersom löntagares skatt sänks mer.

Skatteskillnaden som den ser ut i år lyftes fram i samband med namninsamlingen. PRO informerade om att pensionären betalar drygt 400 kronor mer i skatt vid en pension på 8 000 kronor i månaden. Vid 20 000 kronor tas drygt en tusenlapp mer ut i skatt av pensionären.

– Många vet inte att det är så här, säger Marianne Jonsson, som också samlade in namnunderskrifter för PRO i går.

– Varför ska pensionärer betala mer skatt? Det är ju helt fel och sjukt, säger Inger Ahlqvist från Hackås, en av många som skrev på.

Foto: Håkan Luthman

Mer läsning

Annons