Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO-basen: Vi drabbas av smäll efter smäll 

/
  • Jöns-Bertil Eriksson, PRO-bas i länet, är upprörd över landstingets               senaste sparförslag på 177 miljoner. ”De äldre är i störst behov av vård, det här drabbars oss hårt”, säger han till LT. Foto: henrik flygare

– Vi måste få träffa doktorn när vi är snuviga, de äldre försvagas och kan dö av en förkylning.
– De äldre är i störst behov av sjukvård, det här drabbar oss hårt.

Annons

Jöns-Bertil Eriksson, PRO-bas i länet, reagerar hårt mot nedskärningarna inom landstinget som LT berättade utförligt om i torsdagens tidning.

– Nu ska landstinget prioritera de svårt sjuka, det brukar heta att man ska tag i sjukdomen tidigt för att man inte ska bli svårt sjuk.

– Det är tur att det är valår nästa år, konstaterar han och tycker att då regeringen har råd att ge skattelättnader på 65 miljarder för dem som har ett jobb, borde det finnas pengar till vård och omsorg också.

– Det är för bedrövligt, suckar han och berättar att PRO filar på ett uttalande till landstinget från årsmötet nästa vecka.

– Det är konstigt att inte landstinget tar extra betalt för maten också när man ligger på sjukhuset.

För vill man ha fika på väg till Umeå i Ambus får man ta med sig termos och macka själv och detsamma gäller om man blir sugen efter en operation eftersom fika har dragits in i besparingsivern.

Han undrar hur det ska gå för en ensam pensionär som ligger hemma i influensa med 40 graders feber och behöver hjälp, eftersom förkylningar inte längre ska behandlas av läkare.

– Det blir en irritation och otrygghet bland de äldre, säger Jöns Bertil Eriksson och menar att pensionärerna drabbar av smäll efter smäll.

Inte nog med att landstinget sparar, pensionerna kommer att minska rejält på grund av den ekonomiska krisen. En pensionär med 12 000 i pension kan förlora 525 kronor i månaden.

– Jag har varit politiker själv och på den tiden kollade man behovet och satt skatten efter det. Jag tror att pensionärerna skulle ställa upp på en skattehöjning för att vara säker på att få en god vård.

– Nu öppnas det tyvärr för flera försäkringslösningar, det ligger i sakens natur och det gagnar inte oss äldre.

Mer läsning

Annons