Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata entreprenörer kan få producera skolmat

Lit och Frösön kan bli först ut med privata entreprenörer som lagar mat till både skola och äldreomsorgen.

Annons

Det blev resultatet när matutredningen diskuterades politiskt under kommunstyrelsens sammanträde i Östersund i går. Förslaget som tjänstemännen hade skrivit ihop utifrån utredningen fick alltså en helt annan vändning. Samordning mellan äldreomsorg och skola och närproducerad mat från lokala entreprenörer blev beslutet.

Praktiskt taget hela förmiddagen gick åt till att diskutera matutredningen men Katarina Nyberg Finn, (S) var nöjd efter mötet.

Men vid votering sa Vänsterpartiet nej till ett försök med privata entreprenörer som skulle kunna leverera maten.

– Vi ska titta på Frösön och Lit och se om det går att göra samordningsvinster med matproduktionen inom skola och äldreomsorg med privata entreprenörer, säger Katarina Nyberg Finn.

– Vi gjorde vår matutredning inom äldreomsorgen och sedan kom denna om skolan lite senare, och det blev kanske lite tokigt. Det vi saknar i utredningen är vilka möjligheter vi har till samordning mellan våra verksamheter. För det lagas mycket mat både inom äldreomsorgen och inom skolan.

– Därför tycker vi att det vore intressant att se om vi tar exempelvis Lit där vi har en förskola som lagar mat. På samma gård har vi ett äldreboende som får mat från Östersund, det känns lite tokigt. Vad skulle man kunna göra gemensamt här, skulle förskolan kunna laga mat till de äldre också, det är sådant vi skulle vilja titta närmare på. Lit är ett spännande område att försöka med.

Hon säger att de skulle vilja upphandla något område, men var kan de inte säga förrän de har gjort en områdesindelning.

Men på Vallaskolan på Frösön finns önskemål om att få göra en upphandling och då vill de utreda om det finns de möjligheterna.

Nu har kommunstyrelsen tagit beslut och bestämt hur de ska ställas sig. Beslutet innebär också att det inte finns något intresse av att utreda cook and shill vidare. Anledningen är att för att en sådan investering ska bära sig måste de ha stora områden och nu vill kommunstyrelsen i stället titta på lokal och närproducerad tillagning av maten.

Mer läsning

Annons