Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prishöjning retar Jämtkrafts kunder

/
  • Larsove Lundeteg och Staffan Habel, bosta  dsrättsföreningen Kusken, Körfältet,  tycker att den aviserade höjningen på fjärrvärme tillsammans med övriga kommunala avgiftshöjningar är orimlig.  ”Det är ju bara att titta på Jämtkrafts resultat, de går ju inte dåligt precis”, säger      Staffan Habel, ordförande i föreningen.    ”Vi blev nedgrävda tillsammans med fjärrvärmen”, säger Larsove Lundeteg, föreningens sekreterare. Foto: Ulrika Andersson

– Om fjärrvärmepriset höjs med nio procent och vi inte kan hitta något annat att spara in på kommer avgiften för bostadsrättsföreningens medlemmar att höjas med fyra procent nästa år, säger Staffan Habel, ordförande i föreningen Kusken, Körfältet.

Annons

De senaste åren har den årliga avgiftshöjningen för föreningens medlemmar varit hälften så stor.

Från och med januari nästa år kommer det att bli dyrare med fjärrvärme. Det faller inte i god jord hos bostadsrättsföreningen Kusken på Körfältet i Östersund.

Tidigare i höst gick Jämtkraft ut med att de från 1 januari ska höja fjärrvärmepriset. För bland andra brf Kusken innebär det en höjning på nio procent.

Staffan Habel och Larsove Lundeteg tycker inte att kraftbolagets motivering till höjningen stämmer med verkligheten. Jämtkraft har bland annat hänvisat till att höjningen beror på den allmänna kostnadsutvecklingen.

– Men när vi tittar på prisutvecklingen enligt konsumentprisindex, KPI, låg det i september, för de senaste 12 månaderna, på minus 1,6 procent, säger Staffan Habel.

De båda undrar vilken allmän prisutveckling som kraftbolaget använder i uträkningarna.

Ulla Möller är marknadschef på Jämtkraft och förklarar att det inte handlar om en allmän kostnadsutveckling utan om ökade kostnader för det bränsle som eldas och som blir till fjärrvärme.

– Den absolut största kostnadsposten som vi har är biobränslet. Vi höjde fjärrvärmepriset även den första januari i år men den höjningen har ätits upp och mer därtill, säger hon och påpekar att även lågkonjunkturen försämrat läget.

– Sågarna har sågat mindre och då blir det också mindre av sådant som vi eldar, det driver upp priserna.

Staffan Habel och Larsove Lundeteg säger att priset på diesel, enligt Svenska Petroliuminstitutet, kommer att sjunka under höst- och vintermånaderna och att detta om inte annat påverkar transporterna av bränsle till fjärrvärmeverket.

Under den senaste treårsperioden har bostadsrättsföreningens fjärrvärmepris gått upp med 16 procent.

– 2008 höjdes det med sju procent och 2010 ska det höjas med nio procent, säger Larsove Lundeteg.

De har fått en inbjudan av Jämtkraft att delta i ett kundforum där man ska ha en dialog om fjärrvärmen.

– Det ska bli intressant. Men jag tror att de bestämt sig redan och att vi inte har något att säga till om, säger Staffan Habel.

Ulla Möller berättar att det kundforum som Jämtkraft kallat till inte ska ses som en förhandling om priset utan mer som en dialog om framtiden. Men hon poängterar att den kund som vill, enligt fjärrvärmelagen, har rätt att begära förhandling med Jämtkraft.

– Kommer man inte överens i en sådan förhandling så kan kunden begära medling och ta hjälp av fjärrvärmenämnden. Då prövas prisutvecklingen för att se om en höjning är skälig.

Mer läsning

Annons