Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset på skogsmark sjunker i länet

Värdet på den norrländska skogsmarken minskar för första gången på flera år. Det visar färsk statistik från mäklarfirman LRF Konsult.

Annons

De senaste åren har priset på norrländsk skog ökat kraftigt. Mellan 2004 och 2008 steg genomsnittspriset på sålda skogsfastigheter i Norrlands inland med 114 procent enligt statistik från Sveriges största skogsfastighetsmäklare, LRF Konsult.

Prisutvecklingen i Norrlands inland har varit bättre än i övriga landet de senaste åren men den långa uppgången har nu brutits.

– I vårt län har vi haft en minskning på ungefär en procent, säger Johan Nordin som arbetar som fastighetsmäklare på LRF Konsult i Östersund.

Det är inte bara i Norrlands inland som priset på skogsfastigheter sjunker. Om man jämför 2008 med första halvåret 2009 så har genomsnittspriset på en skogsfastighet sjunkit med cirka 3 procent i Sverige. Och förklaringen verkar vara enkel.

– Prisutvecklingen stannade av i samband med att virkespriserna började sjunka under hösten förra året, förklarar Johan Nordin.

Samtidigt tror han att prisminskningen skulle ha varit större om det inte varit så fördelaktigt att låna pengar just nu.

– Det som gör att det i princip bara stannat upp är att ränteläget ligger så pass lågt i dag.

Både säljare och köpare har en mer avvaktande inställning i dagsläget förklarar Johan Nordin och tillägger att det är svårt att sia om framtiden.

– Den bedömning vi gör att det under det här året kommer att se ungefär likadant ut. Sedan är förhoppningen att konjunkturen börjar vända under 2010 och att det då blir lite mer efterfrågan på skogsråvara.

Samtidigt ser Johan Nordin prisjusteringen som en bra sak.

– Den analys vi gör är att marknaden blivit lite sundare. Prisdifferensen mellan bra fastigheter och lite sämre fastigheter kan bli större framöver, säger han.

Mer läsning

Annons