Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisas för kvalitetstänkande

/
  • Glada vinnare på Östersunds städ och hemservice får ta emot 100 000 kronor som pris för arbetsplatsen med högst kvalitet.   Foto: Håkan Luthman

Östersunds städ och hemservice får årets kvalitetspris av kommunen. Arbetsplatsen prisas bland annat för att man lyckats minska sjuktalen från 18 till 5 procent.

Annons

Östersunds kommun har beslutat att årligen dela ut ett pris till den arbetsplats inom den kommunala verksamheten som bedöms ha högst kvalitet. Syftet med priset är att belöna och uppmärksamma arbetsplatser som fungerar bra. Kvalitetspriset ska bland annat inspirera arbetsplatserna att utveckla kvaliteten och få ett bättre fokus på dem som verksamheten är till för.

I år blev det alltså Östersunds städ och hemservice som fick priset vilket innebär att arbetsplatsen får 100 000 kronor extra ur kommunkassan. Pengarna får användas till utbildning av personalen eller andra liknande satsningar.

Östersunds städ och hemservice får priset för att de genomgående lyckats få verksamheten att genomsyras av ett kvalitetstänkande. En annan viktig del är att arbetsplatsen lyckats få ner sjuktalen rejält de senaste åren.

– År 2005 hade vi ett sjuktal på 18 procent och i dag ligger det på ungefär 5 procent, säger Susanne Bring som är arbetsledare.

Hon berättar att en speciell händelse har fått stor betydelse för arbetet att höja kvaliteten.

– För några år sedan förlorade vi ett stort städområde, Torvalla. Innan det var det liksom självklart att vi skulle ha all städning men det blev en väckarklocka för oss.

En av hemligheterna med arbetsplatsens höga kvalitet är att alla 150 anställda är delaktiga och får ta ansvar säger Susanne Bring.

– Att vi får det här priset är ett bevis på att vi är på rätt väg och att vi tänkt rätt, säger Eva Lundin som också är arbetsledare på enheten.

De fyra arbetsplatser som tävlade om priset med Östersunds städ och hemservice var enheten kommunservice, Treälvsskolan, upphandlingskontoret och Sollidens förskola. Kvalitetspriset delades för första gången ut förra året och vinnaren då blev kommunens biståndsenhet.

Mer läsning

Annons