Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisad naturfilmare kliver fram i rampljuset

/
  • Han är en kändis bland filmfotograferna i landet, men för den stora allmänheten är Kurt Skoog nästan helt okänd, trots att hans filmer rönt stor uppmärksamhet under många år. ”Jag får väl skylla mig själv, jag har ju inte marknadsfört mig precis”, säger han.I sitt lilla härbre på tomten ska Kurt Skoog inreda en studio för filmredigering.Foto: Jan Andersson
  • Lomen med fisk i näbben är från ”Vattnets själ”.Foto: kurt skoog
  • Här filmar Kurt 
Skoog 
några scener från Lofoten till filmen ”
V
attnets själ”

Foto: Micke Sundberg

Bland filmfotograferna i landet är han en kändis. Men för den stora allmänheten är Kurt Skoog nästan helt okänd – trots sina framgångar.

Annons

Kurt Skoog från den lilla byn Åsan, mellan Tandsbyn och Fåker, är en av Sveriges bästa naturfilmare. Men trots att hans filmer vunnit stora internationella priser och visats på tv ett flertal gånger är han nästan helt okänd för den stora allmänheten.

– Jag har väl mig själv att skylla. Jag har väl inte marknadsfört mig själv precis, säger Kurt, samtidigt som han sätter på kaffebryggaren hemma i sitt hus, som tidigare har varit skola i byn Åsan.

Kurt Skoog är från början göteborgare och han flyttade till länet redan 1978 och började jobba som musiklärare på Storsjöskolan. Samtidigt som han höll på med sin stora hobby, att filma djur och natur.

Filmintresset tog så småningom överhanden och sedan 15 år tillbaka har han varit anställd på AV-media i Östersund som filmfotograf. Under den tiden har Kurt producerat ett 60-tal filmer, många av de senare med vatten som ledmotiv. Den mest kända är ”Våtmarkernas hemligheter” som har fått ett flertal internationella pris och har visats på tv ett flertal gånger. Filmen handlar om livet i och kring en liten skogstjärn i någonstans i Jämtland.

Kurt senaste film ”Vattnets själ” har också rönt stor uppmärksamhet. Den kammade hem titeln ”Best film about water” vid den trettonde internationella filmfestivalen i St. Petersburg nu i höstas.

– Det tog tre år att färdigställa den filmen, det mesta har jag filmat i vattendrag här i trakterna, men jag har också filmat en del i Messlingen i Härjedalen.

– Det är fantastiskt att vi har så kristallklart vatten och fina vattenmiljöer nästan överallt här i länet. Jämför bara med sjöarna söderut där många är brunfärgade.

”Vattnets själ” är en samproduktion med Sveriges television och även den kommer att visas i tv någon gång framöver.

Från och med årsskiftet ska Kurt försöka att leva som egen företagare på sitt filmande och han håller på att inreda ett härbre på tomten i Åsan till en studio där han kan sitta och redigera sina alster.

Samtidigt med naturfilmandet kommer han också att jobba med andra filmproduktioner.

– Mitt nästa projekt i inom naturfilmen blir produktion om Bjurälven, norr om Gäddede. Den älven rinner under jord några kilometer och det är unikt i landet. Det är i samma område som de berömda korallgrottorna ligger och jag ska följa några dykare som ska utforska hur det ser ut där vattnet rinner under marken. Det ska bli jättespännande. Här har garanterat inte någon människa varit förut.

Kurt börjar titta allt oftare på sin klocka.

– Jag ska åka på naturfilmseminarium i Orsa och mina kamrater ska hämta mig om en stund. Så nu måste jag förbereda mig.

Mer läsning

Annons