Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pricken ska lära sig hålla koll på fårskocken

/
  • Att vakta fåren är laman Rigolettos uppgift och han är också den tydlige flockledaren.
  • Intresset för lamadjur är stort, i helgen har elva personer lärt sig mera om djuren på kurs  i Tandsbyn.
  • Fåret Nathalie är tam och nyfiken, här vill hon helt enkelt ha god av sin ägare Ingrid Ericsson.
  • Erika Danielsson från Fåker har 16 egna får och nu funderar hon på att skaffa sig en lama, i bakgrunden lamadjuret Pricken.
  • Pricken måste nog utses som gårdens charmtroll även om han är totalt usel som fårvaktare. Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson

Laman Rigoletto tittar uppmärksamt på de elva kursdeltagarna som kommit till Ingrid Ericssons gård i Tandsbyn för att lära sig att använda lamadjur som fårvaktare.

Annons
Ingrid Ericsson har haft sina lamor sedan december förra året och det har slagit väldigt väl ut. Laman Rigoletto som fårvaktaren visade sig vara en riktigt bra satsning och intresset växer.
- Att ha lamadjur eller alpackor som fårvaktare är riktigt stort i Tyskland där jag kommer från, säger Ulrike Ott som är helgens kursledare. Nu jobbar jag hårt för att det ska bli fart på verksamheten i Sverige också.
Ulrike Ott hade egna lamadjur när hon tidigare bodde i Dalarna, men i dag när bostadsorten är Göteborg är det svårt att ha en egen lama.
I stället ägnar hon sig åt att ha kurser för privatpersoner och länsveterinärer.
I Tandsbyn fanns fårägare med funderingar på att skaffa en tuff fårvakt liksom representanter från ett naturbruksgymnasium utanför Piteå.
De lät sig charmas av både gårdens får och lamadjur. I dag har Ingrid Ericsson totalt sex lamadjur och den sjunde, en liten unge, kommer i mars.
Ulrike Ott visar hur man närmar sig Rigoletto, med pellets i fickan förstås. Hon undersöker öron och tittar på benen, allt för att han inte ska vara rädd. Men avvaktande är han, han ska också skydda sin flock där han är den tydligen flockledaren.
Fåren är väldigt sociala, ett vid namn Nathalie, kommer fram och sparkarbesökarna på benen uppfordrande för att få smaka lite pellets.
En av kursdeltagarna är Erika Danielsson från Fåker som är ägare till 16 får.
- Jag funderar på att skaffa en lama, säger hon, men jag har inte vetat så mycket om dem. Det känns bra att gå på kurs innan jag väljer att skaffa en.
I hagen där lamaflocken finns är det en som utmärker sig, det är Pricken som också klicktränats av Ulrike Ott under några dagar. Det är samma klickträning som man gör för att hundar ska lyda.
- Pricken har en historia, säger hon. Han blev såld som fårvaktare när han var endast 5,5 mån. Men det fungerade inte han jagade runt fåren i stället eftersom han ville leka, han var helt enkelt för ung.
- Nu har Ingrid tagit hand om honom och ska försöka lära honom lite lamabeteende, och han fostras också av flocken.
Pricken är totalt orädd han går fram till oss alla för att hälsa och förhoppningsvis få en pellets, ett riktigt charmtroll, men totalt usel som fårvakt.
Alla lamadjur på gården har sin historia, laman Helge hittade Ingrid Ericsson på Blocket. Han har fått vara inne i ett stall och på slutet innan han kom till Tandsbyn var hans hem en hundgård.
- Helge är väldigt rädd fortfarande, men i dag kan han komma fram och äta pellets ur en skål vid mina fötter, säger Ulrike Ott som har social träning med honom.
Dessutom finns det två åsnor i varsin hage intill fåren.
- Jag köpte två för jag trodde att de skulle ha sällskap av varandra, säger Ingrid Ericsson, men de tål inte varandra så jag var tvungen att dela på dem.
Här finns dessutom hästar och minikossor, alla med ett namn och en egen personlighet.

Mer läsning

Annons