Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prestigelös kamratskap ger travhästar en andra chans

/
  • Kerstin Boström och hästen Buspilen får råd av ridinstruktören Sara Ljung från Wången.
  • ”Det är kul att träna på samma nivå. Många vågar sig inte till ridskolorna, eftersom de känner att de inte platsar där”, säger Annica Andersson som dressyrtränar kallblodstravaren Beste Pil. De är ekipaget till vänster i bild. Till höger syns Ulrika Haglund och hästen Cornello.
  • Kerstin Boström och hästen Buspilen får råd av ridinstruktören Sara Ljung från Wången.
  • ”Ut med näsan”, uppmanas ryttaren Anna Ångström på travaren Perina. Ridinstruktören Sara Ljung förklarar att Anna inte får titta ned i marken. Om hon vinklar näsan inåt tippar hästen, eftersom de är så viktkänsliga.
  • ”Det kan se lite rörigt ut under träningen eftersom alla sitter och tränar på sin svaghet. Men i och med att vi har en så avslappnad stämning smittar det av sig på hästarna. Det blir sällan några olyckor trots oerfarna ekipage”, säger Malinda Magnusson till vänster i bilden. Hon driver tillsammans med Erika Hägglund nätverket Ridtravarna Jämtland.
  • ”Ulrika tävlar i dressyr med sin kallblodstravare. Då blir man sporrad”, säger Annica Andersson som tränar sin häst Beste Pil tillsammans med Ridtravarna. Foto: Ulrika Andersson

Kamratskap, glädje och högt i tak. När Ridtravarna i Jämtland träffas får alla vara med oavsett kunskapsnivå. Mottot är att det ska vara roligt.

– Det ska inte bara handla om att sitta på hästryggen utan även gemenskap, säger Malinda Magnusson.

Annons

Vissa har aldrig varit i ett ridhus tidigare medan andra tävlar i dressyr. Tanken bakom nätverket Ridtravarna Jämtland är att alla är välkomna. De som rider travhästar ska ha en möjlighet att träna och utvecklas i en avslappnad miljö, utan krav och prestige.

– De som har gamla travare har andra förutsättningar. Det är skönt att träna tillsammans med de som har samma problematik, säger Erika Hägglund.

Erika Hägglund är tillsammans med Malinda Magnusson en av de drivande personerna bakom nätverket. Hon har egna travhästar och under ridträningar växte idén med Ridtravarna fram.

– Kommer jag på en träning behöver jag till exempel mer plats för att galoppera, säger Erika Hägglund.

Nätverket startades i oktober 2008 och i dag består de av ett 20-tal aktiva medlemmar. Erika och Malinda har valt att inte ingå i någon förening. Allt ska skötas så enkelt som möjligt.

– Vi träffas i snitt en gång i månaden. Vi har träningar med instruktör och anordnar även småtävlingar. Förra veckan hade vi en tolkracetävling i Ope, säger Erika.

Det är blandad grupp med ridintresserade tjejer och killar i åldrarna 10-55 år. De flesta rider varmblodiga och kallblodiga travare. Men det ingår även andra ekipage med bland annat Shetlandsponnyer.

– Det här ska vara en möjlighet för de som har travare, men vi utestänger inte någon, säger Erika Hägglund.

Med hjälp av en mejllista håller de kontakten med varandra och anordnar träffar. Det är fritt fram för alla i nätverket att hitta på något, så länge som de är noga med säkerheten. Sedan läggs alla foton från deras aktiviteter upp på en bilddagbok på nätet.

– Tack vare formen på nätverket kan vi dra ihop något snabbt. Vår ambition är att inte lägga så mycket tid på planering. Det ska vara enkelt och tydligt. Då kan vi lägga mer tid på ridningen, säger Malinda Magnusson.

Den här gången samlas Ridtravarna på Frösö Hästgård för dressyrträning med ridinstruktören Sara Ljung. Annica Andersson som deltar med kallblodet Beste Pil har ridit i många år och tränat mycket dressyr. När hästen Beste Pil köptes var tanken först att sambon skulle rida honom i skogen. Och för Annica var planen att köpa en ”riktig häst”. Men nu har hon fastnat för den gamle travaren.

– Han är så positiv och det är en utmaning att se hur bra jag kan få till en gammal travare, säger Annica Andersson.

Annica berättar att hon inspirerats av att träna tillsammans Ridtravarna. En av deltagarna på kvällens träningspass, Ulrika Haglund, tävlar numera i lätt A dressyr med kallblodstravaren Cornello.

– Jag tävlar för Ås, men där är jag ensam om att träna en gammal travare för min instruktör. Det är roligt att träna tillsammans med likasinnade, säger hon.

Under våren kommer Ridtravarna bland annat att arrangera en hoppträning. Sedan håller de till i Österåsen på somrarna. Då anordnas aktiviteter över hela helger, så det blir mycket tid till att bara umgås och ha roligt.

– Vårt nätverk ska genomsyras av bra kamratskap, säger Erika Hägglund.

Mer läsning

Annons