Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pratförbud i bastun JO-anmält

Storsjöbadet i Östersund har anmälts till Justitieombudsmannen för att de har pratförbud i bastun i relaxavdelningen. Anmälaren anser att det strider mot yttrandefriheten.

Annons

Så här står det på Östersund kommuns hemsida om relaxen på Storsjöbadet: "Relaxavdelningen är en plats för lugn och ro, avslappning och tystnad. För att alla besökare ska kunna njuta fullt ut av sitt besök i relaxen, gäller det att Vi visar hänsyn till varandra och att Vi följer vissa regler".
I tolv punkter redogörs sedan för vilka regler som gäller. Det handlar bland annat om att kameror och mobiltelefoner inte får tas med, alkohol är inte tillåten, inte heller badkläder får användas.
Sista punkten handlar om det som anmälaren anser vara ett lagbrott.
"För att alla ska kunna koppla av pratar Vi inte i bastun".
Anmälaren hänvisar till första paragrafen i regeringsformens andra kapitel, och menar att kommunen inte har rätten att besluta om regler som inskränker yttrandefriheten för enskilda medborgare. "Sådana föreskrifter kan bara ges i lagform, vilket inte skett i det här fallet", konstaterar anmälaren.
Anmälaren menar att i och med att inledningen på de uppsatta reglerna för relaxen formuleras "vi följer vissa regler" så kan det inte tolkas på annat sätt än att reglerna är bindande för besökare. Genom det anser anmälaren att regeln strider mot grundlagen om yttrandefrihet.

Mer läsning

Annons