Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prat om skolmat ska ge elever bättre måltider

/
  • Matutredningen har också intervjuat barn och ungdomar om skolmaten. Foto: LARS EJE LYREFELT

Skolmatens kvalitet diskuterades när kommunpolitiker, tjänstemän och experter med olika kompetensområden möttes under ett seminarium på tisdagen. Det är ett steg i skolmatutredningen som görs i Östersunds kommun.

Annons

Matkvalitet är brett, komplext och innehåller många delar, konstaterar Björn Sandal, s, ordförande i utredningens ledningsgrupp.

– Det handlar om produktion, hur maten äts, vad man tycker om, miljö, hälsa, lagstiftning och upphandling, säger Björn Sandal.

Seminariet handlar om att få en bred bild och se dimensionerna som medverkar till en bra skolmatskvalitet

Matutredningen har kommit en bit på väg. Bland annat har intervjuer och samtal med ungdomar genomförts.

– Nu fortsätter insamlande av data och analys av det. Och den politiska ledningsgruppen börjar arbetet med förslag till kvalitetspolicy, säger Björn Sandal.

I det pågående arbetet med matutredningen har kommunen kommit fram till att de måste ha en matpolicy med kvalitetskrav på skolmaten. Björn Sandal leder det arbetet.

– Landstinget har en matpolicy, också i omsorgsförvaltningens matutredning har de kommit fram en matpolicy. Vi ska inte göra ett dubbeljobb utan ta till vara deras kompetenser i arbetet, säger han.

Det finns dock inga uppsatta tidsramar för när en matpolicy ska vara klar. Men matutredningens slutrapport ska presenteras 6 mars 2009, för att sedan komma in i den politiska beslutsprocessen.

Mer läsning

Annons