Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Präster tvingas ansöka om att få vigselrätt

/
  • Foto: Ulrika Andersson

Från 1 maj nästa år måste prästerna ansöka om att få vigselrätt. Men enligt lagförslaget är inte "vigselförrättare skyldiga att förrätta vigsel". Dessutom ska tingsrättsdomare förlora uppgiften att förrätta vigslar och partnerskap och kraven på borgerliga vigselförrättares kunskaper ska göras tydligare.

Annons
Men kyrkan vill ha kvar vigselrätten. Ärkebiskop Anders Wejryd säger i en debattartikel att "Svenska kyrkan står vid sitt beslut att bejaka och välsigna homosexuella relationer på samma villkor som heterosexuella relationer."
"Jag ser inga skäl att med anledning av det förslag som föreligger från den statlige utredaren nu avsäga oss rättigheten att inte bara be om välsignelse över, utan också på samhällets vägnar juridiskt reglera det kärleksförbund två människor vill ingå med varandra."
Frågan om hur den "nya" äktenskapslagen ska se ut är oerhört laddad.
Då kristdemokraterna har ett motstånd mot könsneutrala äktenskap så har regeringen nu lämnat ett kompromissförslag till lagrådet med ett förslag till en ny äktenskapslag.
Detta är kanske ett sätt att komma undan kristdemokraternas kompromissförslag om en civilrättslig lösning. Alltså att den juridiska delen i vigseln ska skötas av någon annan än kyrkan.
Klart är att kd är ensamma i riksdagen i sitt motstånd till könsneutrala äktenskap.
Nu blir det riksdagen som får chansen att ta initiativ till en könsneutral äktenskapslag. Moderaterna, folkpartiet och centerpartiet har redan sagt att de återkommer till riksdagen med en särskild motion i denna fråga.
Anne Catrine Hedman, kristdemokraternas ombudsman i länet tycker ändå att det är ett steg i rätt riktning att det tydligt ska framgå att vigselförrättare inte är skyldiga att förrätta vigsel.
- Det vi har vänt oss emot är att en könsneutral äktenskapslagstiftning skulle vara tvingande, säger hon. Jag tycker att varje människa har rätt till sitt eget val, men det får inte bli på bekostnad av religionsfriheten.
Anser du då att homosexuella kan vigas i kyrkan?
- Om det är ok för prästen, men det måste kännas bra.
Varför bråkar ni då?
- Vårt förslag är att man går till en myndighet, typ Rådhuset, man och kvinna oberoende av vem du ska gifta dig med och skriver under det juridiska dokumentet.
- Sedan gör du en ceremoni, om du vill, i kyrkan eller så går du hem och har fest med kompisarna.
Hon säger att kyrkan och staten är åtskilda men ändå har kyrkan beskattningsrätt och hon förstår inte varför ett trossamfund ska ha ett sådant försteg gentemot de andra.
Marie Nordén, socialdemokratisk riksdagsledamot från Strömsund, välkomnar att äntligen frågan om en ny äktenskapslag kommer till beslut.
- Jag vill se en lagstiftning som är könsneutral och får en präst vigselrätt ska de också viga alla. Det känns konstig, föråldrat och diskriminerande att man som präst ska få rätten att göra skillnad på kärlek och kärlek.

Mer läsning

Annons