Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Präst anklagas: Drack öl inför ögonen på konfirmanderna

En präst från länet kan förlora jobbet efter anklagelser om att ha druckit öl på ett konfirmationsläger. Kyrkan har nu inlett en utredning som ska visa om det är lämpligt att han fortsätter sitt uppdrag som präst.

Annons

Det var i maj som en konfirmandgrupp åkte till Norge tillsammans med den aktuella prästen, som är hemmahörande i länet. Inför resan hade ungdomarna upplysts om reglerna om att det var nolltolerans på alkohol under hela lägret.

Men prästen själv levde inte upp till överenskommelsen. Vid flera tillfällen ska han ha druckit öl framför konfirmanderna. Han ska också ha gjort uttalanden av rasistisk och kvinnofientlig karaktär. Dessutom ska han öppet ha vädrat sina åsikter om fördelarna med dödsstraff.

När en av konfirmandernas mamma efter lägret fick höra vad som hänt anmälde hon länsprästen till domkapitlet i Härnösands stift. I en utvärdering som gjorts bland samtliga konfirmander framkommer samma uppgifter om prästens agerande.

I protokollet från domkapitlets senaste sammanträde framgår att länsprästen meddelat att han inte vill kommentera anklagelserna mot honom. ”Detta innebär att de uppgifter som framkommit i anmälan och utvärderingen står oemotsagda”, står det i domkapitlets protokoll.

– Domkapitlet ser allvarligt på händelsen och har beslutat att gå vidare i ärendet, säger Kajsa Åslin, pressekreterare i Härnösands stift.

Nu har domkapitlets sekreterare och personalkonsulent fått i uppdrag att utreda om länsprästen är lämplig att fortsätta sitt uppdrag som präst eller inte.

– Det finns egentligen tre alternativ. Antingen konstateras att anklagelserna är grundlösa. Om anklagelserna stämmer kan han få en form av prövotid, där han har ögonen på sig, säger Kajsa Åslin.

– Om det tredje alternativet blir verklighet fråntas han rätten att vara präst, men det är rätt ovanligt, fortsätter hon.

Prästen själv, som varit verksam i 26 år, varav tio år i jämtländska församlingar och fortfarande är bosatt i länet, beskriver själv händelsen som ”rörig”. Till LT berättar prästen att han under lägret inte drack alkoholhaltiga drycker och inte gjorde några olämpliga uttalanden. Att han avböjt att kommentera anmälan mot honom förnekar han också.

– Domkapitlet har inte varit i kontakt med mig alls. Jag har inte ens fått chans att berätta min version, säger han.

– De har inte satt dit någon på länge, det är väl därför de gör så här nu, fortsätter prästen.

Mer läsning

Annons