Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PPM- fonderna har rasat men pensionspengarna rekordökat

/

I det orangefärgade kuvertet som nu delas ut kommer många att upptäcka minustecken för premiepensionen, PPM.

Annons

Premiepensionen har minskat kraftigt under förra årets börsfall, men den utgör bara 14 procent av den totala pensionen och betydligt mindre för den som redan är pensionär.

Största delen av allmänna pensionen utgörs av inkomstpension. Den påverkas av sysselsättningen i samhället. Det uppsamlade beloppet räknas varje år upp med ett index som speglar den allmänna inkomstutvecklingen.

I det nu aktuella kuvertet med orange färg uppges inkomstpensionen ha ökat rekordmycket. Detta på grund av att inkomstindex ökade med drygt 6 procent förra året.

I kuvertet sammanfattas, intjänad pension under 2007, sammanlagda pensionskapital och hur stor pensionen kan bli vid 65 års ålder.

Men den samlade pensionen kommer från flera håll och det finns fler kuvert att ha koll på framöver. Alla som har tjänstepension får olika årsbesked för den biten.

Den som vill se helheten, och göra prognoser, kan göra det på sajten MinPenison.se.

I många fall är tjänstepensionen förmånsbestämd. Med det menas att den anställde har lovats en viss pension som står i proportion till antalet anställningsår och vilken lön man haft.

Här finns ingen finansiell risk för individen.

Enligt Premiepensionsmyndigheten minskade pensionerna i PPM-fonderna med i genomsnitt 34,5 procent förra året. 80 procent av premiepensionsfonderna ligger i aktiefonder som påverkats direkt av börsraset.

Den som inte gjort något aktivt val och har låtit PPM pengarna vara kvar i ”soffliggarnas” Premiesparfond har fått en minskning med 36,2 procent.

Foto: Scanpix

Mer läsning

Annons