Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posten får kritik: De nya lådorna fungerar dåligt

/
  • Bror Halvarsson tycker att Postens nya brevlådor är riktigt dåliga. Förra veckan när han skulle posta några försändelser så ramlade det ut 30-40 brev i hans famn. ”Man ska kunna känna sig säker när man lagt något på lådan”, tycker Bror. Foto: Ulrika Andersson

Postens nya brevlådor håller inte måttet. Det tycker Bror Halvarsson från Brunflo som fick famnen full med utfallande brev när han skulle posta några försändelser förra veckan.

Annons

Det var i tisdags som Bror Halvarsson besökte Ica i Brunflo för att posta några föreningsbrev.

Han öppnade luckan till lådan och hade nyss lagt in sina brev när han fick famnen full med kuvert och vykort av olika slag.

– När jag lagt in mina brev så fick jag famnen full med säkert 30-40 andra brev, berättar Bror som fick plocka upp ett stort antal försändelser från marken och stoppa tillbaka dem i den överfulla lådan.

Den nya brevlådan utanför Ica i Brunflo är bara en av de totalt 3 700 lådor som Posten har bytt ut under hösten.

Enligt Bror Halvarsson så är de nya lådorna konstruerade på ett annat sätt än de äldre.

– På den förra lådan så fanns det ju ett skydd som stoppade när man förde in ett brev och som gjorde att det inte kunde falla ut något när luckan var öppen.

Han tycker att det är bedrövligt att Posten bytt till brevlådor som fungerar så dåligt.

– Det är obehagligt att det kan ramla ut brev på det där sättet. Så får det bara inte vara. Man ska kunna känna sig säker när man lagt något på lådan. Det är skrämmande helt enkelt.

Peter Brännström är produktionschef på Posten och säger att de nya brevlådorna saknar det så kallade fiskningsskydd som fanns på de äldre lådorna.

– Det är helt och hållet en fråga om storleken. Lådan hade behövt vara mycket större eftersom ett sådant här skydd skulle behöva 30-40 centimeter fritt utrymme.

Han förklarar att utformningen av de nya lådorna är en kompromiss av många olika saker som säkerhet, användbarhet och tillgänglighet.

Peter Brännström säger också att det fiskningsskydd som fanns på de äldre lådorna inte fungerade tillfredsställande.

Bror Halvarsson är inte ensam om sin kritik mot Postens nya lådor. Många har anmärkt på brevlådornas utformning eftersom inkastet sitter så högt att barn och handikappade kan ha svårt att nå upp.

Att det placerats högre på de nya lådorna är en förbättring för brevbärarna som har lättare att tömma dem.

Postens presschef Per Ljungberg säger att man från företagets sida kommer att träffa olika berörda för att se om man måste byta ut eller förändra de 3 700 nya lådor som satts upp runt om i Sverige.

Mer läsning

Annons