Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk oenighet om fritt vårdval

Landstinget har bestämt sig för att inte förlänga de avtal som finns med hälsocentralerna i Offerdal, Hede och Hammerdal som drivs på entreprenad.

Annons

Anledningen är att landstinget förbereder sig för den fria etableringsrätten i primärvården.

Men det innebär inte att hälsocentralerna läggs ner, utan att verksamheterna löper vidare som planerat hela nuvarande avtalstiden ut.

– Landstinget får helt enkelt inte teckna nya avtal om de ska vara med i den fria etableringsrätten, säger oppositionsrådet Marianne Larm Svensson, c.

Men hälsocentralerna är förstås välkommen liksom andra entreprenörer att lämna in nya ansökningar om samarbete med landstinget enligt lagen om valfrihetssystem. Detta för att alla eventuellt kommande aktörer ska ha samma grundförutsättningar vid sina etableringar.

Om lagförslaget går igenom ska Jämtlands läns landsting införa den fria etableringsrätten i primärvården senast 1 januari 2010.

Men här finns en stor politisk oenighet i landstinget. Marianne Larm Svensson välkomnar vårdreformen och menar att hur det kommer att bli beror på hur landstinget behandlar frågan.

Det måste bli attraktivt att bedriva en hälsocentral i länets glesa delar, menar hon och då måste man hitta en ersättningsmodell som är mer kostnadsneutral.

– Regeringen har valt att tvinga landstingen och kommunerna till detta. Konsekvenserna blir att vi måste bekosta privata vårdgivare med de pengar vi har för våra egna hälsocentraler, vilka i slutändan kan få en mycket sämre ekonomi, säger landstingsrådet Robert Uitto, s.

– Exempel på att man till och med tvingas lägga ner hälsocentraler i glesbygd kan nu bli verklighet genom regeringens politik.

– Vi är inte överens om hotbilden, säger Bengt Bergqvist, s-ledamot i landstinget, sannolikheten är att fler vill etablera sig i Östersund än på andra orter.

– Därmed blir det ett högre antal hälsocentraler i Östersund som måste finansieras av landstinget, samtidigt som vi vill hålla glesbygden så skadefri som möjligt.

Marianne Larm Svensson menar att de som tänker etablera sig kanske funderar var det fungerar dåligt och väljer att slå sig in på den marknaden.

Mer läsning

Annons