Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Politikerna har lurat oss på våra pensioner"

- Politikerna har i praktiken höjt pensionsåldern till 67 år, men inte talat om det för oss.
Det säger Alf Ronnby, universitetslektor i socialt arbete vid Göteborgs universitet. Han har tidigare varit lektor vid Mitthögskolan i Östersund.

Annons
Alf Ronnby menar att till och med i det orange kuvertet för 08 har de haft fräckheten att utgå från att vi arbetar till 66 år.
- Beloppet för den allmänna pensionen visar inte ett beräknat utfall vid 65 år, vilket fortfarande är den lagstadgade pensionsåldern. Där anges i stället vad det kan bli om man arbetar till 66 år, säger han.
Han hänvisar till en intervju som gjordes med dåvarande statsminister Göran Persson om den svenska pensionsreformen.
- Han sa ungefär "att när 40-talisterna går i pension och ser vad vi gjort med deras pensioner, kommer de att bli arga".
- Så är det, politikerna har i pensionsuppgörelsen helt enkelt lurat oss angående våra pensioner. Förr kunde en ATP-pensionär räkna med att få runt 80 procent av sin tidigare lön, under de 15 bästa åren.
Nu hävdar Alf Ronnby att vi kommer att få nöja oss med 60 procent, om vi går i pension vid 65 år.
De som tjänar mer än 25 000 kronor i månaden kan glömma även det.
- Har man överstigit 7,5 basbelopp, 25 188 per månad, har man slagit i taket och det kan bli betydligt mindre, kanske runt 40 procent.
Alf Ronnby säger att det kan handla om en allmän pension på 14-15 000 kronor i månaden om man haft 35 000 kronor i lön. Har man tjänstepension blir det kanske 18 000 kronor, som ger 13 000 kronor efter skatt att leva på.
- Det talar inte pensionsmyndigheten om för oss. Det oranga kuvertet innehåller glädjesiffror, som kallas prognoser. Särskilt nu när tiderna och ekonomin blir sämre, ska vi inte tro det blir som prognosen, allt kommer att falla.
- I själva verket går upplägget ut på att vi ska arbeta till minst 67 år, helst till 70.
Det är en dyster bild som Alf Ronnby målar upp.
För varje månad vi arbetar efter 65 år ökar den allmänna pensionen med 0,7 procent. Ett års extra arbete ger 1 200 kronor mer per månad livet ut.
- Att hela yrkeslivet räknas är inte hela sanningen, säger Alf Ronnby. I offentlig tjänst får vi tillgodoräkna oss arbete från 20-års ålder, men i privat verksamhet först från 28 år.
- Det kan bli kärvt att få ihop 30 heltidsår för att få max utfall i pensionen. Och nu har politikerna beslutat att alla bara ska få räkna från 28 år. Allt för att vi ska arbeta längre.
- Arbete skapar kanske frihet, men det kan också bli ett slaveri.
Det är nu och de närmaste åren 40-talisterna, den stora krigsgenerationen, går i pension och de kommer inte att gilla att politikerna skapat ett ovärdigt pensionssystem, tror Ronnby.
Och pensionärerna är redan många, runt 1,6 miljoner.

Mer läsning

Annons