Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna gör en pudel

Gatulyset tänds och hemtjänsten ska inte privatiseras ytterligare. De styrande i Östersunds kommun väljer att backa på två besparingsåtgärder som vållat stor debatt sedan besluten togs.

Annons

Östersunds kommun har under våren och sommaren beslutat om ett antal åtgärder för att minska kostnaderna och spara pengar. Två av besparingsåtgärderna har lett till stora diskussioner.
Beslutet att släcka en stor del av stans gatubelysning har varit en mycket omstridd fråga. Den ansvariga miljö- och samhällsnämnden har i flera steg redan backat i ärendet. Men i dag kom ett pressmeddelande där de styrande partierna i kommunen – socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet – berättar att de backar helt på släckningen.
"... miljö- och samhällsnämnden tillförs de medel den behöver för 2009 för att hålla belysningen tänd i höst på det sätt som Östersundarna är vana vid."
Kommunen har också beslutat att upphandla ytterligare delar av hemtjänsten så att exempelvis privata företag kan ta över delar av den kommunala verksamheten. Anledningen till beslutet var ambitionen att om möjligt minska kostnaderna. Frågan blev under en period mycket omstridd eftersom partierna redan tidigare kommit överens om att inte upphandla mer än 25 procent av äldreomsorgen. Vänsterpartiet ändrade sig senare och gav vika från en av sina principiellt viktigaste frågor.
Men i dag har alltså de tre styrande partierna kommit fram till att även vård- och omsorgsnämnden bör slippa det sparkrav som tidigare innebar att hemtjänsten skulle upphandlas.
Anledningen till att kommunen vill ändra besluten är enligt pressmeddelandet att kommunens ekonomi nu ser bättre ut och att det finns ett utrymme att undvika just de här besparingarna.

Mer läsning

Annons