Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill ta beslut om nytt punkthus

Nu arbetar Östersunds kommun för en detaljplan för höghuset vid Marielund igen. Och politikerna vill själva fatta beslut om bygglov istället för tjänstemännen

Annons

Det var över två år sedan som Östersundsbostäder ansökte om att få bygga 120 lägenheter i Marielundsområdet. 56 av dem var planerade att inrymmas i ett 15 våningar punkthus/höghus – en satsning som stött på patrull både bland boende och hela vägen upp till regeringen via länsstyrelsen. Regeringen tyckte att bygget inverkade så mycket på stadsbilden och att bostadsbyggandet borde ha avgjorts i kommunfullmäktige.

Nu görs en ny ansökan om ändrad detaljplan över punkthuset. Under planprocessen förra året framfördes ett stort antal invändningar mot planförslaget och invändningarna riktade sig framför allt mot punkthuset. Inte mindre än 91 erinringar har gjorts över hur höghuset stöd stadsbilden, 54 yttranden om skuggpåverkan har inkommit till kommunen och 37 erinringar om buller.

Vid miljö- och samhällsnämndens sammanträde i går, onsdag, var höghuset på ärendelistan igen och skickades ut på ett så kallat programsamråd där berörda parter ska få tycka till om satsningen – återigen.

Det sista som händer i planprocessen är att tjänstemännen ger tummen upp eller tummen ner för bygglov.

Här vill politikerna själva vara med och bestämma i detta specifika fall.

– Det är väldigt ovanligt att ett bygglov tas i nämnden, men det handlar inte om misstro mot tjänstemännen.

– Vi vill se förslaget och hur det ska utformas innan bygglov beviljas, säger Göte Murén S) nämndens ordförande.

Mer läsning

Annons