Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker runt Storsjön eldade mot uranet

/
  • Vid Badhusparken i Östersund talade i går Jens Nilsson (S) initiativtagaren till manifestationen mot uranborrning i länet. Men även Håkan Larsson (C) i mitten av bilden och Sonja Wredendahl (MP) och Nisse Sandqvist (V).   Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson

– Vi ska inte ha någon uranbrytning i Jämtlands län, sa Jens Nilsson (S).

På fyra platser längs Storsjöns stränder samlades politiker i länet under fredagskvällen till en manifestation mot en eventuell uranbrytning i länet.

Annons

Initiativtagare till manifestationen var Östersunds kommunalråd socialdemokraten Jens Nilsson.

– Det började när jag tänkte "Vad är det han säger?" då statsministern talade om brytning av uran i Norrlands inland.

Det var drygt en månad sedan och ämnet har därefter blivit hett diskuterat både på länsnivå och nationell nivå. Men flertalet av länets politiker har en väldigt tydlig ståndpunkt i frågan: och det är ett stort nej till uranbrytning. För att markera detta tändes under fredagskvällen facklor i de fyra kommunerna runt Storsjön i Badhusparken, i Arvesund, vid Fröjdholmen och i Krokom vid sjön gamla lanthandeln. Och ämnet samlade talare från flera partier.

– De fyra kommunerna runt Storsjön har samma uppfattning: Vi är emot uran. Uran ställer till problem i 1 000 år framåt, sa Jens Nilsson.

– Vi socialdemokrater kommer aldrig att medverka till brytning i Sverige och vi kommer slåss för att det inte blir någon brytning i Jämtlands län, sa han vidare och betonade att Storsjön som vattentäkt skulle kunna påverkas negativt, något han spår även turismen kommer att göra.

Och trots att näringsministern Maud Olofsson (C) i riksdagen i går öppnade för brytning av svenskt uran så hade hennes jämtländska partikollega Håkan Larsson en annan åsikt.

– Vi har samlats för att försvara vår hembygd och kommer att använda vårt kommunala veto för att stoppa uranbrytningen, sa han och poängterade att länsstyrelsen i Jämtland har som regionalt miljömål att det inte ska vara någon brytning här.

– Ändå så härjar utländska bolag här och provborrar. Miljöbalken och minerallagen borde skärpas i stället så det blir svårare att provborra, sa han.

Även miljöpartiet och vänsterpartiet stämde in i argumenten mot uranet och de betonade också kopplingen mellan kärnbränslet och kärnvapen.

Mer läsning

Annons