Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker pressades att säga ja till sprittillstånd

/
  • – Det är väl ingen hemlighet att det var ett stort tryck utifrån men också inifrån de politiska leden, säger socialnämndens ordförande, Stefan Konradsson. Foto: Henrik Flygare

Politiker pressades att godkänna spritförsäljning under VM i skidskytte. Det framkom när kommunens tillståndsenhet granskades.

Annons

Under VM i skidskytte i februari 2008 ansökte Hotell älgen om att få servera alkohol i ett tält på Stortorget i Östersund. Kommunens socialnämnd tog då ett beslut att företaget skulle få servera sprit, öl och vin under VM-arrangemanget. Nämnden hamnade senare i en rättslig tvist som gällde hur långt in på natten det aktuella tillståndet skulle gälla.

Kommunens revisorer granskade i slutet av förra året verksamheten vid socialnämndens tillståndsenhet. Då tittade revisorerna även på beslutet om det tillfälliga serveringstillståndet under VM i skidskytte. Granskningen visar att beslutet strider mot kommunens egen policy.

Vid tillfälliga serveringstillstånd av alkohol säger kommunens reglemente att en näringsidkare får servera öl och vin till allmänheten men däremot inte sprit. I det tillstånd som Hotell älgen fick ingick spritdrycker vilket innebär att socialnämnden på den punkten inte hållit sig till den gällande policyn.

I granskningen har även ett antal personer som varit med i beslutsprocessen intervjuats. De har vittnat om att det inför beslutet fanns påtryckningar från politiker som ville att beslutet skulle gå i en viss riktning. Socialnämndens ordförande, Stefan Konradsson, v, var en av de som pressades att fatta ett beslut som han personligen helst velat slippa stå bakom. Pressen blev för stor och han röstade ja till förslaget att frångå kommunens policy och tillåta en tillfällig servering av sprit på Stortorget.

– Det är väl ingen hemlighet att det var ett stort tryck utifrån men också inifrån de politiska leden, säger han och fortsätter:

– Jag ville hävda att man kom till Östersund under VM för att uppleva en bra fest och inte för att man kunde dricka sprit i ett tält på Stortorget. Men stormen blev så stor att det var svårt att stå emot.

Stefan Konradsson säger att det för honom personligen var ett tufft beslut att fatta.

– Det var ett jobbigt beslut att fatta i den meningen att det var ett tveksamt beslut. Men jag försöker motivera det med att det här var ett sällsynt och väldigt speciellt tillfälle.

Mer läsning

Annons