Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i länet säger nej till urangruva

/

Statsminister Fredrik Reinfeldt öppnar upp för en möjlig uranbrytning i norrlands inland.

– Mycket oroväckande, säger Lena Olsson (BE), kommunalråd i Bergs kommun, där flera provborrningar efter uran har pågått.

Annons

Under en frågestund vid Umeå universitet på måndagen gav moderate statsminister Fredrik Reinfeldt nytt bränsle till urandebatten då han öppnade upp för möjligheterna till uranbrytning.

– Jag tror att kärnkraftsparentesen kommer att förlängas, sa statsminister Fredrik Reinfeldt till SVT:s Västerbottensnytt.

Han menade att eftersom det ännu inte finns några energialternativ till kärnkraften så förlängs tiden för att fasa ut den. Det skulle likaväl kunna ske i Norrlands inland och Fredrik Reinfeldt säger i en kommentar till SVT:s Västerbottensnytt:

– Jag har inte uteslutit det och jag tycker det är logiskt, givet att man förlänger kärnkraftsparentesen.

Men reaktionerna i Jämtlands län, där uranfrågan är minst sagt het och flera provborrningar har skett med demonstrationer och debatt som följd, lät inte vänta på sig.

– I Jämtlands län har såväl länsstyrelse som politiska partier klart uttalat att uranbrytning inte ska ske. Det kommunala vetot mot uranbrytning ligger fast, meddelade Carina Zetterström, distriktsordförande i Centerpartiet i Jämtlands län och oppositionsråd i Östersunds kommun.

Uranbrytning skulle innebära stora risker för tillväxtmöjligheterna i länet, som turism, matproduktion och nya lösningar inom energisektorn, menar hon.

Även kommunalrådet i Bergs kommun, Lena Olsson (BE) reagerar starkt på statsministerns uttalande, särskilt med tanke på de uppmärksammade provborrningarna i Oviken.

– Det är verkligen oroväckande att han går ut och säger så. Brytning av uran skulle ha stor inverkan på skogs- och rennäringen samt turismen som betyder mycket för kommunen, säger hon.

Den moderate statsministern fick heller inte medhåll av Krokoms moderate kommunalråd Göte W Swén.

– Statsministern få väl säga vad han vill men i vår kommun råder konsensus i uranfrågan och vi är inom alla partier här i Krokom absolut emot uranborrning, säger han.

– Vi håller fast vi det, det råder total enighet. Och vi har varit emot varje prospektering i kommunen.

Länets socialdemokratiska riksdagsledamot Marie Nordén tycker också att uttalandet är oroväckande.

– Och jag känner mig inte trygg med det kommunala vetot mot gruvdrift, säger hon.

Även om vi har tillfällig enighet på kommunal nivå nu så kan det komma andra partier som ser möjligheter och arbetstillfällen med en gruvdrift, menar hon.

– Därför är det viktigt med en regering som tydligt säger nej till uran, säger Marie Nordén.

Mer läsning

Annons