Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker bröt mot regler – lät kostnaderna skena

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden lät kostnaderna skena iväg utan ta tag i problemen. Nu kräver kommunstyrelsen ett omedelbart sparpaket för att minska kostnaderna inom vård och äldreomsorg.

Annons

Som LT har berättat tidigare med 30 miljoner kronor förra året. Men det finns ett reglemente i kommunen som säger att ansvariga politiker måste agera om de upptäcker att kostnaderna skenar iväg. I det här fallet har de styrande politikerna i nämnden inte tagit tag i problemen på ett tillräckligt bra sätt. Det skriver kommundirektören och kommunens ekonomidirektör i ett beslutsunderlag som har skickats till kommunstyrelsen.

Politikerna i kommunstyrelsen har därefter beslutat om drastiska åtgärder för vård- och omsorgsnämnden. Nämnden ska, anser kommunstyrelsen, omedelbart genomföra konkreta besparingar för att se till att årets budget hålls. Kommunstyrelsen kräver också att nämnden löpande ska redovisa vilka besparingar som planeras och när de har genomförts.

Det nuvarande kommunalrådet Katarina Nyberg Finn (S) var under hela 2010 ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Hon anser inte att hon själv och de andra styrande politikerna i nämnden bröt mot reglementet. Katarina Nyberg Finn säger att nämnden helt enkelt inte kände till det stora underskottet.

– Det är klart att vi skulle ha agerat annorlunda om de ekonomiska rapporterna hade visat på en ekonomisk utveckling mot 30 miljoner kronor i underskott i stället för 5 miljoner kronor.

Exakt varför politikerna inte fick rätt siffror kan hon inte svara på men Katarina Nyberg Finn anser att den ekonomiska rapporteringen till nämnden måste förbättras.

Mer läsning

Annons