Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisledningen: Östersund måste få ett eget häkte

De problemen som uppstår om häktet återigen ska placeras i Härnösand tas upp i en skrivelse som polisstyrelsen i Jämtland skickat till justitieminister Beatrice Ask.

Annons

Polisstyrelsen varnar för att rättsäkerheten hotas och mindre polisarbete ute i verksamheten i Jämtland.

En återgång till den ordning som rådde när poliser, advokater och häktade åkte 23 mil till Härnösand väntar bortom årsskiftet, om dagens provisoriska häkte försvinner.

– Avsaknaden av häkte innebar att högt kvalificerade poliser tvingades ägna stor tid åt att transportera häktade från Östersund till Härnösand och vid överbeläggning ibland till Gävle och Falun, skriver polisstyrelsens ordförande Hans Lundqvist i brevet till justitieministern.

I extrema fall skickades häktade till Uppsala och exempel finns att de häktade transporterats runt på ett icke humant sätt.

Anställda som varit med några år inom polis och andra delar av rättsväsendet i länet kan nicka igenkännande åt innehållet i brevet.

Den kompakta kritik som framfördes när häktet lades ner förra gången ledde till att risdagens revisorer gjorde en hearing i Östersund för 14 år sedan. Det skedde på uppmaning av riksdagens justitieutskott.

”Syftet är mindre att kritisera. Vi vill bygga upp en kunskap om hur besluten fattats”, sa Per Olof Håkansson, en av riksdagsrevisorerna, till LT i november 1995 i samband med hearingen.

Revisorerna ville bl. a. veta vilka pengar man tjänade på nedläggningen den gången, ställt i relation till kvalité utifrån en samhällsekonomisk kalkyl.

”Man får hoppas att revisorernas besök innebär att politikerna vaknat och inser att man inte kan köra över oss med såna här beslut i framtiden”, sa en av de anställda på häktet under revisorernas rundvandring i november för 14 år sedan.

När riksdagens revisorer kom med sin rapport konstaterades följande: ”Nedläggningen av häktet i Östersund kan lika gärna vara en kostnad istället för en besparing”.

Beslutsunderlaget var så dåligt att det inte gick att bedöma om nedläggningen var motiverad, enligt rapporten. Inför det som nu är på gång hävdar polisen i Östersund, efter utredning, att häktesverksamheten blir fyra miljoner kronor dyrare per år om fängelset inte byggs och häktet därmed läggs ned.

Polisstyrelsen kräver att regeringen och kriminalvården tar sig samman efter år av utredningar.

– Vi accepterar inte en återgång till den situation som rådde under de år Östersund saknade häkte, konstaterar polisstyrelsens ordförande Hans Lundqvist i skrivelsen till justitieministern.

Måste häktet hamna i en nedläggningssituation igen med alla turer för att politikerna ska komma fram till samma sak som förra gången, eller hur ser du på det här?

– Man kan verkligen fundera på det. Jag vet egentligen inte vad de håller på med för turer. Vi anser att det ska hända något med det här ärendet. Som det är i dag har man dribblat bort 150 miljoner, säger Hans Lundqvist till LT.

– Vi vill att beslutet att bygga fängelset och häktet verkställs. Vi ser att kostnaderna rasar iväg för oss annars.

Mer läsning

Annons