Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polishuset kan bli ny vårdklinik

/
  • ”Nu letar vi efter nya permanenta lokaler”, säger enhetschefen Eva Olsson. ”Vi sneglar på före detta polishuset och landstingsborgen på Frösön”.
  • I går gick flyttlasset från BUP:s lokaler i Östersund till landstingsborgen på Frösön. Personalen har redan flyttat dit.
  • Eva Olsson.

Polishuset kan bli nya lokaler för bland andra Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

Detta sedan personalen där tvingats flytta, då de blir sjuka av att vara i de nuvarande lokalerna.

Annons

– Vi har åter igen drabbats av samma symtom som det var tidigare, säger enhetschefen Eva Olsson. En del av personalen reagerar mer eftersom de redan är känsliga. De har redan flyttat iväg till landstingsborgen på Frösön.

I går hämtade flyttbilarna kontorsmöbler och övriga saker till verksamheten.

Nu letar landstinget febrilt efter andra lokaler. Det handlar om stora utrymmen eftersom det inte bara är BUP som behöver nya lokaler.

Föräldra- och barnhälsan behöver också flytta och nu sneglar de alltså på bland annat före detta polishuset. Men det kan även bli en lösning i den så kallade landstingsborgen på Frösön.

– Men det handlar inte om mögel, det är ett sjukt hus med emulsioner från golvet. Det är fixat, så nu vet de inte vad det är, säger Eva Olsson.

Personalen ger med andra ord upp och letar nya, permanenta lokaler. Medan de gör det, får de som blir sjuka flytta ut. I går gick flyttlasset för 20 av de totalt drygt 50 anställda.

– Symtomen hos de anställda är utslag, det blir tungt att andas, metallsmak i munnen, trötthet och huvudvärk, berättar Eva Olsson. En del har också tvingats besöka läkare för att få hjälp.

– De har inomhusklimatproblem på BUP, personalen mår inte bra helt enkelt. Vi reagerade på stört när vi fick signalerna, säger Jan Åke Lindroth som ansvarar för landstingets fastigheter.

Varför personalen mår dåligt, vet han inte riktigt. Landstinget har jobbat med BUP-huset under många år och så sent som för fem år sedan gjordes väldigt stora insatser för att komma tillrätta med problemen.

– Då gjorde vi allt som stod i vår makt, vi tog bort alla mattor, ökade på ventilationen och delade in huset i zoner för att inget skulle kunna spridas mellan de fyra huskropparna.

– Det gjordes alltså stora insatser och det blev bra resultat.

Det har varit bra fram till nu, men nu känner alltså personalen symtom igen.

– Därför har vi bestämt att flytta dem därifrån helt enkelt, det har redan gjorts. De sitter på Frösön i landstingsborgen sedan några veckor tillbaka.

Nu ska landstinget se över huset igen och sedan bestämma vad de ska göra på sikt.

– All personal som har känningar, de ska inte behöva arbeta i den här miljön, säger Jan-Åke Lindroth.

Men Eva Olsson tror inte att det blir någon lösning förrän tidigast i november och fram till dess får BUP leva som särbo.

Akutgänget fortsätter vara kvar som nu så patienterna kommer inte märka så mycket av flytten.

Mer läsning

Annons