Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens uppmaning: Lägg på luren

En ny telefonbluff är i farten. Flera personer i länet har fått samtal där man uppmanas att trycka nio för att få resan som man påstås ha vunnit.
- Det är otroligt svårt att komma åt dessa personer, säger kommissarien Per Thelin.

Annons
Anne Swendung är en av dem som fick ett telefonsamtal i onsdags kväll från en engelsktalande kvinna.
- Hon sa "congratulations!" och sedan lade jag på luren. Då hade jag nyss sett på tv-nyheterna om en person som fick ett sådant samtal och tryckte på nio för att få resan till Karibien som han påståtts ha vunnit. Grannen bredvid mig blev också uppringd, säger hon.
Polisen i Västernorrland har fått in 150 anmälningar om dessa bedrägeriförsök de senaste dagarna, Östersundspolisen fick i går in mellan tio och femton anmälningar.
- Om man trycker nio så debiteras man över telefonräkningen. En person hade tryckt nio och sedan uppgett sitt kontonummer på begäran. På internetbanken såg personen att ett stort belopp reserverats på kontot så då gäller det ju att ringa banken direkt, säger Per Thelin, kommissarie i Östersund.
Polisen, liksom Konsumentverket och Konsumenternas tele- och internetbyrå varnar nu allmänheten för denna typ av bedrägeriförsök.
De uppmanar alla att lägga på luren när bedragarna ringer och att inte ringa upp nummer som man inte känner igen.
På sista tiden har även telefonsamtal från okända nummer utomlands varit vanliga. Endast någon signal går fram och många blir nyfikna och ringer tillbaka, men då kan det kosta 160 kronor i minuten. Båda dessa telefonbluffar bedrivs från utlandet.
- Det är ett gammalt fenomen, men en ny metod. Förut skickades e-post eller vanliga brev, nu ringer de i stället. Om man debiteras över telefonräkningen för att man gör ett tonval, så måste operatörerna stävja detta. Det är omöjligt för konsumenten att veta att man blir debiterad, säger Ola Svensson, jurist på Konsumentverket.
Det spelar ingen roll om man spärrat sin telefon mot försäljare genom den så kallade nix-listan eller har skyddat nummer. Dessa samtal går igenom ändå.
- Det enda sannolika är att dessa personer slumpar ut nummer och nummerserier. De ringer från utlandet, sannolikt utanför EU och är väldigt svåra att få stopp på. Men det handlar om bedrägeri som strider mot brottsbalken. Det går i vågor och har blossat upp igen just nu. Man får vara på sin vakt helt enkelt, säger Mattias Grafström, vd på Konsumenternas tele- och internetbyrå.
- Visst är Karibiensamtalen en form av bedrägeri. Om man själv ringer upp ett okänt nummer så är verksamheten inte lika klart ett brott, men ett led i ett bedrägeri kan man väl säga att det ändå är, instämmer Ola Svensson.

Mer läsning

Annons