Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen visar bilder på brottsmisstänkta

Skånepolisen har bestämt sig för att under särskilda omständigheter publicera bilder på från övervakningskameror på sin hemsida, för att få hjälp från allmänheten att identifiera misstänkta.

– Det har inte diskuterats vid polismyndigheten i Jämtlands län, säger informationsansvarig Ann-Christin Johnsen.

Annons

– Det är ytterst sällsynt att vi släpper övervakningsfilmer, men det har hänt. Då har vi gjort en bedömning vid varje enskilt tillfälle, säger Ann-Christin Johnsen.

Tidigare har polismyndigheten i Jämtlands län inte haft den tekniska möjligheten på sin webbsida och har i de fall det hänt släppt bilder och filmer till media.

– Men det har förändrats i och med att vi fick en ny portal i våras. Nu har vi möjlighet att lägga ut det själv, säger hon.

I ett pressmeddelande hänvisar Skånepolisen till att i och med att det blir allt fler övervakningskameror i samhället blir det allt vanligare att personer som begår brott fastnar på bild eller film.

– Vi har noga övervägt de juridiska aspekterna av publicering av bilder på icke identifierade misstänkta personer på hemsidan, och kommit fram till att vi under vissa förhållanden kan använda oss av den metoden som ett led i vårt arbete med att klara upp brott, säger Mårten Unbeck, chefsjurist vid Polismyndigheten i Skåne.

Förutsättningarna för att Skånepolisen ska publicera bilder från övervakningskamera på polisen.se är att publiceringen sker under pågående förundersökning i aktuellt brott, att det för brottet ingår två års fängelse i straffskala samt att det är av väsentlig vikt för utredning av brottet att bilden publiceras.

Rikspolisstyrelsen nu planer på att fråga de andra polismyndigheterna runt om i landet om de också vill ansluta sig till systemet, skriver TT.

Mer läsning

Annons