Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vill vapenklassa laserpekare

Efter mängder av tillbud, där starka laserpekare riktats mot flygplan eller patrullerande poliser vill Rikspolisstyrelsen att laserpekare ska klassas som vapen.

Annons

Per Engström, sektionschef på Rikspolisstyrelsen säger till Svenska Dagbladet på nätet att de starka laserstrålarna kan jämföras med projektiler. Han klassar pekarna som onödiga produkter.
– Det är bara att hålla tummarna för att det inte inträffar några allvarliga skador, säger han.
Speciellt är det laserpekare med grönt ljus som pekas ut som farliga. Enligt Svenska Dagbladet finns det rapporter om 80 laserattacker mot poliser sedan i november förra året. Poliser har skadats i ögonen, men skadorna har inte varit bestående.
Till det kommer åtskilliga andra fall, där civilpersoner och civil luftfart utsatts. Transportstyrelsen hade i augusti fått 20 rapporter om laserattacker mot flygtrafik. I två fall riktades strålen mot flygledartornet på Arlanda, i ett annat fall träffades cockpit på ett fraktflygplan under inflygning till Sturup.
Svensk Pilotförenings ordförande Gunnar Mandahl hör till dem som utsatts.
– Man blir temporärt förblindad och riskerar att tappa koncentrationen i ett tidigt skede, sade han till TT tidigare i höstas.
I somras drabbades en taxichaufför utanför Gävle av en laserattack och helt nyligen utsattes en privatbilist i Stockholmstrakten för det bländande ljuset.
Sedan februari i år gäller tillståndsplikt för laserpekare med en effekt på minst 5 milliwatt. Den som vill inneha eller använda en sådan pekare på allmän plats måste ha tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Men laserpekare säljs ändå öppet och utan kontroll och bjuds till exempel ut i annonser på nätet. Därför arbetar Rikspolisstyrelsen, enligt Svenska Dagbladet, på att få främst de gröna laserpekarna klassade som vapen i hela Europa. Det ger också en möjlighet att reglera importen.

Mer läsning

Annons