Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för oseriösa asfaltläggare

/
  • I början av veckan uppmärksammades att någon hade tippat betongplattor vid Ändsjön på Frösön. Om det är de kringresande asfaltsläggarna som har gjort det är däremot svårt att bevisa.

Sommaren drar till sig en viss sorts brottslighet. Bluffakturor och oseriösa platt- och asfaltläggare är sådana typer av brott.
– När det gäller platt- och asfaltläggare går det ju inte att komma till Jämtland i mars och göra det, säger Per Thelin hos polisen.

Annons

Polisen i länet går ut på sin hemsida och uppmanar människor att vara extra uppmärksamma mot engelsktalande personer som erbjuder stensättning, asfaltering, målning, takarbete och liknande arbeten.

Ett flertal fastighetsägare i Östersund har de senaste månaderna blivit erbjudna att få sådant arbete utfört. Enligt polisens varning vill dessa personer ofta ta betalt i förskott och sedan inte utföra arbetet ordentligt. Det har bland annat förekommit att personerna vill ha mer pengar för att slutföra arbetet och i samband med det har hot och utpressning förekommit.

– Det här är rikstäckande brottslighet. Det är därför man går ut och varnar, säger Per Thelin, förundersökningsledare hos polisen.

– Men vi har ännu inte fått in några anmälningar här. Det kan vara så att anledningen är att varningen har gått ut, så folk tackar nej till det, säger Per Thelin.

Det kan också vara svårt att bevisa att brott verkligen har begåtts när det gäller de kringresande hantverkarna.

– Naturligtvis är det så. Det är väl mer att man känner sig blåst efteråt. Någon kanske gör ett jobb, men det håller inte måttet. Då är det bättre att ta kontakt med de etablerade företagen. När det gäller kringresande finns det inga garantier, säger Per Thelin.

Fenomenet med kringresande platt- och asfaltsläggare är inget nytt i Jämtlands län, men det är inte heller lika vanligt som i södra Sverige. Förra veckan uppmärksammades att någon hade tippat betongplattor vid naturreservatet Ändsjön på Frösön, men vem som har gjort det är svårt att bevisa. Under måndagen tog dock polisen två personer på bar gärning när de dumpade asfalt vid Spikbodarna strax utanför Östersund.

Polisen vill ha tips från allmänheten för att de lättare ska kunna kartlägga de kringresande asfaltsläggarna och på så sätt kunna störa verksamheten.

En annan typ av brott som blir allt vanligare under sommarhalvåret och som polisen uppmanar människor att vara uppmärksamma på är utskick av bluffakturor till bland annat företag.

– De brukar alltid komma i semestertider. Det kanske är vikarier som jobbar och så gör man en chansning. När man är mindre folk på jobbet är det lätt att man missar och bara betalar, säger Per Thelin.

Mer läsning

Annons